Monday, 3 March 2014

Kertas 3 Bab 1 Tingkatan 5

TEMA   10 : Kemunculan dan Perkembangan Nasionalisme Sehingga Perang Dunia Kedua

Soalan :
Imperialisme merupakan usaha kuasa besar menguasai Negara-negara kecil. Oleh itu, Asia telah menjadi sasaran kuasa Barat yang paling utama. Kekuatan dan kepintaran pihak Barat telah melemahkan institusi politik, ekonomi dan social masyarakat tempatan di Asia. Kesannya, masyarakat tempatan telah dipengaruhi oleh system Barat tersebut.

Peringatan:
Calon hendakah menjawab berdasarkan kerangka jawapan di bawah.

Format
Perincian
Markah penuh
Pengenalan

1.  Jelaskan imperialisme Barat di Asia Tenggara


5 markah
Isi dan Huraian

2.  Huraikan faktor-faktor imperialisme Barat di Asia Tenggara.


30 markah






3.  Jelaskan pelaksanaan birokrasi Barat oleh kuasa penjajah
a)      Filipina                                                                                          (7 markah)
b)      Tanah Melayu                                                                           (8 markah)


15 markah





4Terangkan usaha-usaha yang telah diaplikasikan oleh kerajaan untuk
     mewujudkan system pentadbiran Malaysia yang tersusun dan berkesan pada
     masa ini.


15 markah


5.  Berdasarkan pemerhatian anda, jelaskan kekuatan birokrasi di Malaysia
     dalam mewujudkan kehidupan yang aman, harmoni dan maju.

10 markah


6. Cadangkan langkah-langkah untuk mewujudkan sebuah Negara dan bangsa
    yang kuat dan disegani.

10 markah


7. Nyatakan nilai murni atau iktibar yang diperoleh daripada usaha
    memantapkan dan menjami kemajuan Negara.

10 markah
Kesimpulan
8.  Rumusan
                a. Pengetahuan yang diperoleh
                b. Iktibar kepada diri, bangsa dan Negara.
                c. Harapan untuk masa depan Malaysia yang lebih cemerlang

5
markah


117 comments:

  1. jawapan dia mana ??

    ReplyDelete
  2. salam ckg.. boleh tak ckg hantar jawapan ke email saya..ainfunny97@gmail.com.. thanks..

    ReplyDelete
  3. pls post the answer for this or email it to me at southeastwinterrain@hotmail.com ~ thx

    ReplyDelete
  4. hantar jawapan ke email saya..borhan.idris@yahoo.com..

    ReplyDelete
  5. hantar jawapan ke email saya, wani_ahsha97@yahoo.com ..... terima kasih

    ReplyDelete
  6. Send the answer to my email ashaphubi@gmail.com

    ReplyDelete
  7. hantar harini please sbb exam lusa. emel saya lienahaliena@hotmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. send the answer to my email Jacylaw97@hotmail.com

      Delete
  8. cikgu ,tolomg emailkan jawapannya ,osehun145@gmail.com thanks cikgu

    ReplyDelete
  9. cikgu...tolong emailkn jawapan tersebut,kiratohanzo@gmail.com...terima kasih cikgu..

    ReplyDelete
  10. cikgu, bolehkah emel jawapan ke lxw25@live.com?
    terima kasih cikgu

    ReplyDelete
  11. cikgu...tolong emailkan jawapannya ke lemonade0119@gmail.com..terimakasih

    ReplyDelete
  12. Cikgu, boleh tolong e-melkan jawapan ni ke akaun saya, fazlyeeny@gmail.com secepat mungkin ? terima kasih..

    ReplyDelete
  13. Cikgu, mintak tolong kasi jawapan kat email saya boleh cikgu.. urgent ni.. terima kasih bebanyak.. izzatsyakir_ijat97@yahoo.com

    ReplyDelete
  14. Cikgu boleh email kan kepada saya skema jawapan bagi soalan ini? sabrinamrs97@yahoo.com

    ReplyDelete
  15. Cikgu tolong email kan skema jawapan bg soalan ni dkt sya? hafiezatule_97@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  16. Please send the answer to my email- liztan0706@gmail.com
    Thanks~

    ReplyDelete
  17. cikgu tolong email skema jawapan kepada saya
    terima kasih cikgu
    yaptian.ytt@gmail.com

    ReplyDelete
  18. Please email the answers to:
    aida_puRple927@yahoo.com.
    Thank you

    ReplyDelete
  19. send the answer to my email : mohdmunawwir@gmail.com

    ReplyDelete
  20. teacher ,can you send the answer to my email: anggel9900@livemail.tw
    tq very muchhh^^

    ReplyDelete
  21. send the answer to my email : sitiaisyah97@gmail.com

    ReplyDelete
  22. Send the answer to my email nuroolag@gmail.com

    ReplyDelete
  23. Send me the answer to my email jamiesonanthony08@gmail.com

    ReplyDelete
  24. Send the answer to my email wpkuin@yahoo.com

    ReplyDelete
  25. teacher, can send the answer to my email ??
    kennylai96@gmail.com

    ReplyDelete
  26. Teacher can you send me the answer to my email. here : saffa3006@ymail.com. pless ty!!

    ReplyDelete
  27. Teacher, can you pls send me the answer, much appreciate. ngjiemin98@gmail.com

    ReplyDelete
  28. assalamualaikum. cikgu minta tolong emailkan jawapannya ke ezatiwani98@gmail.com, terima kasih

    ReplyDelete
  29. assalamualaikum. cikgu minta tolong emailkan jawapannya ke ezatiwani98@gmail.com, terima kasih

    ReplyDelete
  30. aslkm cikgu..boleh tolong emailkan tk jwpn...mahu buat sbg rujukan...sekian...( hafizy_uncle@yahoo.com )

    ReplyDelete
  31. Assalamualaikum Cikgu, Cikgu boleh emailkan jawapan tu dekat saya..

    farahsyazwani2@gmail.com

    ReplyDelete
  32. salam cikgu, boleh tolong emailkan skema jawapan tu pada saya nurkamillia98@gmail.com

    ReplyDelete
  33. aslkm cikgu boleh emailkan kat saya jawapannya?

    senzakura98@gmail.com

    ReplyDelete
  34. assalamualaikum cikgu tolong hantar skema kat saya

    bardrulazem123@gmail.com

    ReplyDelete
  35. HI teacher ~cn u pls send me the ans to my email..tq vry vry muchh :) (hannahhui520@gmail.com)

    ReplyDelete
  36. Assalamualaikum cikgu. Boleh e-melkan jawapan kepada saya ? fitryafareeda@gmail.com

    ReplyDelete
  37. Assalamualaikum cikgu boleh tolong emelkan jawapan dekat saya...
    (muhammadaiman46@gmail.com)

    ReplyDelete
  38. Salam cikgu boleh emelkan jawapan kpd saya? Sofiahs5588@gmail.com

    ReplyDelete
  39. hi cikgu, boleh emelkan skema jawapan kpd saya?
    swen798@gmail.com

    ReplyDelete
  40. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  41. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  42. assalamualaikum cikgu. boleh tolong email kan jawapan kepada saya? nuradilya12@gmail.com

    ReplyDelete
  43. assalamualaikum cikgu.. boleh tolong emelkan skema jawapan kepada saya? nursyafiqahzin@yahoo.com

    ReplyDelete
  44. Assalamualaikum...wbt...cikgu boleh tolong e-melkan jawaban kepada saya...eccabutik@gmail.com

    ReplyDelete
  45. assalamualaikum ckgu sy nak dptkan jawapan soalan boleh x

    ReplyDelete
  46. assalamualaikum ckgu sy nak dptkan jawapan soalan boleh x

    ReplyDelete
  47. Assalamualaikum cikgu ... Cikgu blh tlg e-Mail kan jwpn Kpd saya.. fatinazzirah98@yahoo.com

    ReplyDelete
  48. cikgu saya nak dptkan jawapan soalan ini boleh x
    Crystalliew7878@gmail.com

    ReplyDelete
  49. assalamualaikum cikgu .. bleh tlg e-mail kn jwpan kpd saya .. xdinamhdzx@gmail.com

    ReplyDelete
  50. Cg please send kan jwapan kat email erranabilah64@gmail.com

    ReplyDelete
  51. cikgu boleh send jwapan dkt emel sy sharon142@gmail.com sy perlukan jawapan tu hari sabtu nie sbb kmi exam sejarah kertas 3

    ReplyDelete
  52. cikgu please sent the answer scheme to my email finalboy90@gmail.com. harap cikgu dapat membantu. terima kasih

    ReplyDelete
  53. cikgu please sent the answer scheme to my email finalboy90@gmail.com. harap cikgu dapat membantu. terima kasih

    ReplyDelete
  54. mail me miztajitstylo98@gmail.com..pls

    ReplyDelete
  55. mail me miztajitstylo98@gmail.com..pls

    ReplyDelete
  56. teacher,may i get the answer scheme?
    this is my email; ainnamira98@gmail.com
    thx,teacher

    ReplyDelete
  57. teacher may i have the answer scheme?hunsatye@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. husnatye@yahoo.com ....sorry typo

      Delete
  58. ASSALAM. CIKGU, BOLEHKAH CIKGU EMELKAN JAWAPAN KEPADA SAYA shamayu1970@gmail.com. HARAP CIKGU TIDAK KEBERATAN. TERIMA KASIH.

    ReplyDelete
  59. Assalamualaikum Cikgu,
    Bolehkah cikgu emailkan jawapannya kepada saya..

    zaiemmah@gmail.com

    Terima kasih atas kerjasama cikgu.. :)

    ReplyDelete
  60. teacher,may i get the answer scheme?
    huaylin_98@hotmail.com
    thx teacher

    ReplyDelete
  61. assalamualaikum cikgu, boleh cikgu email kan jwapan kpada saya?
    anisshukri2102@gmail.com

    terima kasih cikgu :)

    ReplyDelete
  62. assalamualaikum cikgu, boleh cikgu email kan jwapan kpada saya?
    anisshukri2102@gmail.com

    terima kasih cikgu :)

    ReplyDelete
  63. cikgu boleh tolong emailkan jawapan ke emel saya?
    cyunkakak@yahoo.com

    ReplyDelete
  64. cikgu boleh tolong emailkan jawapan ke email saya?
    dayangfaezzah01@gmail.com

    ReplyDelete
  65. cikgu boleh tolong emailkan jawapan ke email saya?
    syazwani.vyruz@gmail.com

    ReplyDelete
  66. ade clues cmne nk thu tajuk yg kluar?
    sy rse ,dia punya huraian yg jadi penentu,dalam bab perang dunia 2
    jadi, sya minta jasa baik guru untuk hantar jawapn pada saya. miza799@yahoo.com

    ReplyDelete
  67. Tolong sy.. Zakiikaz88@gmail.com

    ReplyDelete
  68. Tolong sy cikgu send jawapan, sy calon mengulang . Dah tua bru nk ambik spm. Zakiikaz88@gmail.com

    ReplyDelete
  69. askm cikgu...boleh tolng emailkn jwpnnya ke nabsdavies@yahoo.com ... spm is around the corner

    ReplyDelete
  70. assalamualaikum cikgu .. boleh tlong emelkan ke aryzamry98@gmail.com .. my teacher mau segera jwapan nya

    ReplyDelete
  71. Assalamualaikum tcher. Saya nak jawapannya. Boleh tcher sendkan jawapannya kat saya? Ni emel saya ( ichanalysha@gmail.com). TQ.

    ReplyDelete
  72. cikgu hantar kan jawapan ke email saya haniaqilah38@gmail.com , ty !

    ReplyDelete
  73. ckgu hntar skemah jwapan ke email saya
    tiekahnroll@gmail.com . ty !

    ReplyDelete
  74. salam, cikgu. Boleh tolong email kan skema jawapan dekat saya? nursyafiqahazlan98@gmail.com
    TQ :)

    ReplyDelete
  75. Cikgu,bolehkah cikgu tolong send skema jawapan kepada saya?Thank you. lovelykiki727@gmail.com

    ReplyDelete
  76. Cikgu,bolehkah cikgu tolong send skema jawapan kepada saya?Thank you. lovelykiki727@gmail.com

    ReplyDelete
  77. pls post the answer to aruljay020198@gmail.com.........tq so much

    ReplyDelete
  78. cikgu,pls emailkan jawapan pada kcc7397@gmail.com.......tq

    ReplyDelete
  79. cikgu tolong sent jawapan kat email dengan saya...nur_zydah@yahoo.com

    ReplyDelete
  80. Cikgu tlg sent jawapan kat email saya ; husnaahmadnasser21@gmail.com

    ReplyDelete
  81. assalamualaikum cikgu, tolong sent jawapan dekat saya. ; ardininurzulaikhazafri@yahoo.com

    ReplyDelete
  82. teacher,may i get the answer scheme?
    s.h.ying0812@gmail.com
    thx teacher

    ReplyDelete
  83. teacher, may i get the answer for this question ?
    richardcdc@hotmail.com
    thx teacher

    ReplyDelete
  84. Boleh bagi saya jawapan?
    kelvinlee7817@gmail. com

    ReplyDelete
  85. please send the answer to me at this email dongwanminwoo@gmail.com

    ReplyDelete
  86. I need the answer please.Thanks teacher
    limchinthing@hotmail.com

    ReplyDelete
  87. teacher, may i get the answer for this question ?thx teacher
    oatxiang1999@gmail.com

    ReplyDelete
  88. cikgu . sy nk skema jawapan bleh ? email sy = nadzirahnur.nn@gmail.com

    ReplyDelete
  89. teacher ,can you send me the answer?
    my email is: celineccy1@gmail.com
    thank you teacher ^^

    ReplyDelete
  90. cikguu boleh tolong email kan skema jawapan untuk soalan ni tak ?
    5. Peningkatan tamadun Yunani boleh dimanfaatkan untuk kecemerlangan negara kita.
    6. Negara kita mengamalkan sistem pemerintahan Raja Berpelembagaan dan Demokrasi Berparlimen.Kejayaan yang dicapai berdasarkan amalan sistem pemerintahan tersebut.
    7.Pemimpin negara kita berusaha untuk mengekalkan kestabilan politik bagi memastikan kesejahteraan hidup rakyat.Buktikan kebenaran pernyataan tersebut.
    8. Nilai-nilai murni dan iktibar daripada kegemilangan tamadun awal dunia.

    ini email saya nurrulsyafina10@gmail.com

    ReplyDelete
  91. teacher,pls email me all of the answers
    email: sabrinatius17@gmail.com

    ReplyDelete
  92. cikgu boleh email kan skema jawapan? thirahimnidaaa@gmail.com

    ReplyDelete
  93. cikgu boleh email kan skema jawapan? thirahimnidaaa@gmail.com

    ReplyDelete
  94. cikgu tolong emailkan jawapan @jiawenchong@gmail.com thx

    ReplyDelete
  95. cikgu tolong emailkan skema jawapan @nurulhafira29@gmail.com
    thnks

    ReplyDelete
  96. Cikgu, boleh tak send jawapan ke email limmatthew5@gmail.com . Terima kasih

    ReplyDelete
  97. cikgu emailkan saya jawapan please....at laurakumar65@gmail.com

    ReplyDelete
  98. Good afternoon.Boleh tak tolong send jawapan ke email typrof88@hotmail.com.Terima kasih ck~

    ReplyDelete
  99. Cikgu tolong jawan ke pavithrankrishnan29@gmail.com

    ReplyDelete
  100. saya pun nk jawapan emeil kt saya hakimjumaat2000@gmail.com

    ReplyDelete
  101. Cikgu,boleh tak cikgu emailkan jawapan k3 nie kpd saya
    annamirah00@gmail.com

    ReplyDelete
  102. cikgu boleh tolong emailkan dkt sye skema jawapan ahmadmanila2208@gmail.com

    ReplyDelete
  103. cikgu blh tolong emailkan dkt saya skema jwpn arienaizzaty00@gmail.com

    ReplyDelete
  104. cikgu tolong emai jawapan tu kat saya plzzz (sha0312minie@gmail.com)

    ReplyDelete
  105. cikgu boleh email jawapan bagi saya tak
    wenteh39@gmail.com

    ReplyDelete
  106. Cikgu, boleh cikgu emailkan saya jawapannya? Galaxy2.0fan@gmail.com

    ReplyDelete
  107. cikgu,boleh email jawapan bagi saya? feliciagwee2010@yahoo.com
    terima kasih

    ReplyDelete
  108. Assalamualaikum cikgu, boleh emeilkan saya jawapannya? nadhsahrin29@gmail.com

    ReplyDelete
  109. Hi.sangat perlukan jawapan bahan ini. Send ke felixluat@gmail.com

    ReplyDelete
  110. hantar jwpn ke ariff.jr10@gmail.com

    ReplyDelete
  111. aslkm cikgu boleh emailkan kat saya jawapannya?

    teoyixin13@gmail.com

    ReplyDelete
  112. as salam...cikgu boleh emaikan jwapan kat saya aunisyafiqah16@gmail.com.....terima kasih

    ReplyDelete
  113. Salam sejahtera tlg hantar jawapan ini ke yunwen1005@gmail.com
    Terima kasih byk byk

    ReplyDelete
  114. cikgu boleh emailkan jawapan x? klau bole emailkn: kimiaiman2000@gmail.com

    ReplyDelete