-->
Blog ini bertujuan memuatkan Sejarah & ICT. Niat cikgu hanyalah untuk membantu semua pelajar cikgu tidak kira di SEDAR atau di luar sana yang ingin mencapai kecemerlangan dlm Sejarah SPM. A+ milik kita jika kita berusaha..

paper 3 bab 9


P/S : Kepada semua pembaca post ini, jika anda ingin copy, silakan..caranya ialah select yang mana perlu, kemudian tekan ctrl+C, open microsoft word, paste di word.. selamat mencuba dan all the best in SPM 2013

regards,
Cikgu Sarah 


Tajuk 9.1: Revolusi Pertanian dan Revolusi Perindustrian

(Merujuk tema 9 Huraian Sukatan Pelajaran dan buku teks Sejarah Tingkatan 4 Bab 9)

Soalan:

Revolusi Pertanian  telah memberi pelbagai kesan terhadap Negara kita, bincangkan.

Format
Aspek
Perincian
Markah Penuh
Pengenalan
Memahami kehendak tugasan soalan
  1. Pengenalan

Jelaskan secara ringkas tentang;
-          Revolusi Pertanian



5 markah
Isi dan huraian
























































Memahami aspek-aspek perkembangan Revolusi pertanian
  
  1. Aspek-aspek perkembangan revolusi pertanian

Terangkan aspek-aspek yang telah membawa kepada berlakunya perkembangan revolusi pertanian di Eropah





30 markah
Menganalisis kesan revolusi pertanian
  1. Kesan revolusi pertanian

Bincangkan kesan revolusi pertanian di Eropah





15 markah
Mengaplikasi matlamat Malaysia sebagai pusat kegiatan pertanian antarabangsa
  1. Langkah-langkah ke arah matlamat Malaysia sebagai pusat pertanian antarabangsa


Cadangkan langkah-langkah untuk menjadikan Malaysia sebagai pusat pertanian antarabangsa








15 Markah
Menilai kejayaan Malaysia dalam sektor pertanian antarabangsa
  1. Kejayaan Malaysia dalam sektor pertanian antarabangsa

Berdasarkan pengetahuan sejarah anda, jelaskan kejayaan yang telah dicapai oleh Melaysia dalam sektor pertanian antarabangsa







10 markah
Mencipta/menjana idea usaha-usaha ke arah menghadapi cabaran di abad ke-21 bagi menjamin kemakmuran ekonomi negara
  1. Cabaran dan langkah menghadapi cabaran di abad ke-21

-          Jelaskan cabaran yang dihadapi oleh Malaysia pada abad ke-21 bagi menjamin kesejahteraan ekonomi negara (5M)

-          Nyatakan langkah-langkah untuk mengatasi cabaran di atas (5M)









10 markah
Menghayati bilai-nilai murni/ iktibar / patriotise daripada perkembangan ekonomi negara

  1. Nilai-nilai murni daripada perkembangan ekonomi negara

Nyatakan nilai-nilai murni atau iktibar yang diperoleh daripada perkembangan ekonomi negara






10 markah
Kesimpulan
Merumus secara keseluruhan isi yang telah dibincangkan
  1. Rumusan

-          Pengetahuan yang diperoleh
-          Iktibar kepada diri, bangsa dan negara
-          Harapan untuk masa depan ekonomi Malaysia yang lebih cemerlang






5 markah














Soalan
Isi dan Huraian
Markah
1
Pengenalan
Jelaskan secara ringkas tentang Revolusi Pertanian

-          Suatu perubahan besar yng berlaku secara mendadak
-          Berlaku secar menyeluruh
-          Beraku dalam bidang politik, sosial dn ekonomi
-          Memakan masa yang agak lama
-          Secara berterusan
-          Tidak berlaku secara mendadak dalam sehari dua atau sebulan
-          Menyediakan asas bagi Revolusi Perindustrian








5 markah
2
Aspek-aspek perkembangan revolusi pertanian

Terangkan aspek-aspek yang telah membawa kepada berlakunya perkembangan revolusi pertanian di Eropah

Pemilikan Tanah Persendirian
-          Sistem pemilikan tanah persendirian
-          Sistem pemilikan tanah awam
-          Dipunyai oleh golongan kaya
-          Dimiliki oleh orang perseorangan
-          Digunakan untuk berucuk tanam secara kecil-kecilan
-          Memelihara ternakan
-          Memburu binatang
-          Memancing
-          Untuk menampung kehidupan harian
-          Memanfaatkan tanah awam untuk tujuan pengeluaran pertanian secara besar-besaran
-          Tuan tanah memagari tanah awam
-          Akta Pemagaran Tanah dikuatkuasakan
-          Tersedia kawasan lebih uas untuk penanaman
-          Rakyat biasa kehilangan punca rezeki
-          Petani kecil-kecilan menjadi buruh ladang
-          Berhijrah ke bandar
-          Menjadi buruh kilang

Kaedah dan ciptaan baru dalam pertanian
-          Sistem penggiliran tanaman oleh Lord Townshend
-          Digunakan secara berterusan sepanjang tahun
-          Menanam jenis tanaman berbeza mengikut musim
-          Menggunakan nutrien tanah berbeza, tanaman dapat tumbuh dengan subur
-          Tanaman baru diperkenalkan
-          Seperti semanggi/clover/turnip/ubi kentang
-          Alatan baru dicipta/Jethro Tull
-          untuk menggali dan menugal
-          dilakukan dengan lebih pantas

Pertanian komerial
-          Baja asli mula digunakan
-          Tanaman lebih subur
-          Hasil pertanian bertambah
-          Peningkatan kualiti hasil pertanian
-          Lebihan produk diperdagangkan


3
Kesan revolusi pertanian
Bincangkan kesan revolusi pertanian di Eropah

-          Sebagai puna ekonomi negara
-          Dikomersilkan
-          Lebihan produk pertanian dieksport
-          Peladang menjadi pedagang antarabangsa
-          Menyediakan makanan yang cukup
-          Tenaga buruh banyak
-          Tuan tanah menjadi penguasaha ladang
-          Peningkatan perdagangan antarabangsa/tidak dapat dipasarkan semuanya di dalam negara
-          Keuntungan dimaksimumkan
-          Kemajuan bidang pengangkutan
-          Rekaan enjin berkuasa wap
-          Penggunaan keretapi
-          Kemunculan golongan buruh dan majikan
-          Muncul sistem ekonomi berskala besar
-          Buruh tidak mendapat layanan baik






15 markah
4
Langkah-langkah ke arah matlamat Malaysia sebagai pusat pertanian antarabangsa

Cadangkan langkah-langkah untuk menjadikan Malaysia sebagai pusat pertanian antarabangsa
-menguasai ilmu pengetahuan
-menguasai kemahiran
-menjamin keamanan
-mengekalkan perpaduan kaum
-kreatif dan inovatif
-mengalakkan pelaburan asing
-menaik taraf infranstrutur
-menambah tenaga mahir
-tingkatkan kecekapan pentadbiran kerajaan
-kurangkan karenah birokrasi
-memberikan bantuan modal
-mencari pasaran baru
-melakukan penyelidikan
Mana-mana munasabah


15 markah

5.            Kejayaan Malaysia dalam sektor pertanian antarabangsa

Berdasarkan pengetahuan sejarah anda, jelaskan kejayaan yang telah dicapai oleh Melaysia dalam sektor pertanian antarabangsa

-Pengeluar komoditi utama dunia (koko/getah/kelapa sawit)
-Bioteknolog
-menjadikan pertanian sati industri
-pusat pengeluaran herba
-peranan agensi penyelidikan seperti RISDA,MARDI
-Pengurusan pertanian: FAMA, FELDA, FELCRA
-Teknologi pertanian (Hydrophonic/petigasi gantung/baja)
-pasaran luas di peringkat antarabangsa
-pelopor hab halal




  1. Cabaran dan langkah menghadapi cabaran di abad ke-21

-          Jelaskan cabaran yang dihadapi oleh Malaysia pada abad ke-21 bagi menjamin kesejahteraan ekonomi negara (5M)

kewangan
-kekurangan moda
-nilai mata wang turun naik
Pelaburan
-Kejatuhan pasaran saham
-Masalah menarik pelabur asing

Teknologi
-Masih rendah
-Bergantung kepada teknologi luar

Globalisasi
-Persainagn dengan negara maju
-Pengiktirafan oleh negara-negara maju

Pasaran
-Menembusi pasaran antarabangsa
-Pasaran terhad
-Tekanan negara maju

Tenaga kerja
-Kurang mahir
-Bergantung kepada negara luar
Ramai tenaga mahir berkhidmat di negara luar



-          Nyatakan langkah-langkah untuk mengatasi cabaran di atas (5M)


-Penguasaan ilmu pengetahuan
-Menguasai ICT
-Penyelidikan dan pembangunan R&D
-Mengukuhkan sistem kewangan
-Meningkatkan kualiti barangan
-Mencari pasaran baru
-E-dagang
-promosi
-modal insan


  1. Nilai-nilai murni daripada perkembangan ekonomi negara

Nyatakan nilai-nilai murni atau iktibar yang diperoleh daripada perkembangan ekonomi negara


Nilai murni
-Kerjasama
-perpaduan
-kegigihan/kesungguhan bekerja
-Jati diri
-kebijaksanaan pemimpin
-Berdaya saing
-pembangunan dan penyelidikan
-penguasaan ilmu pengetahuan
-penguasaan pelbagai kemahiran
-memanfaatkan sumber
-bijak mengambil peluang
-bersyukur


  1. Rumusan

-          Pengetahuan yang diperoleh
-          Iktibar kepada diri, bangsa dan negara
-          Harapan untuk masa depan ekonomi Malaysia yang lebih cemerlang

-pengetahuan yang diperoleh
-Iktibar kepada diri bangsa dan negara
-Harapan untuk masa depan ekonomi Malaysia yang lebih cemerlang


149 comments:

  1. assalamualaikum, can you please email me for this document at miss.nabella@yahoo.com
    because I can't print this here.
    Thanks a lot teacher :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. cikgu boleh send kat email cye x? please cikgu jasa baik cikgu saya hargai

      azyemaziz@yahoo.com :)

      Delete
    2. me too,,,
      hooini_9875@hotmail.com

      Delete
    3. cahaya kefahaman28 March 2013 18:39

      Assalamualaikum ckgu...
      bleh x sent dkat emel sya... nurmudrikah@hotmail.com
      sya x bleh nk print...

      Delete
    4. This comment has been removed by the author.

      Delete
    5. Assalamualaikum cikgu , I cant print this note . Can you email it at zhuda1996@yahoo.com

      Delete
    6. salam...cikgu boleh x cikgu emel kan kat sye aerunayun@yahoo.com

      Delete
    7. Assalamualaikum ckgu...tlong send kt email sya bleh x ckgu..nie email sya kajolejo@yahoo.com.my...thank ckgu..klau bleh..secpat mngkin yee...

      Delete
    8. salam cikgu, boleh tolong send kertas sej bab9 dekat email saya, syamimauzar46@gmail.com
      saya amat2 perlukannya utk final exam saya semggu lagi.. TERIMAKASIH CIKGU.

      Delete
    9. salam cikgu. tolong email kan sej kertas 3 bab9 ting.5 ya cikgu. atheerahassan@gmail.com terima kasih cikgu.

      Delete
    10. email saya please .. urgent ni anakwahib@gmail.com

      Delete
  2. Salam, cikgu sarah. Tolong copy bab 9.2 blh x ckgu? I need that for my final exam. Cikgu antar dekat email saya yea? Bashgurlbaby@gmail.com
    email sye. Harap ckgu dpt send dgn segera. Thanks cikgu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dik, check emel ye :-)
      All the best of luck

      Delete
  3. cikgu, tolong send bab 10 tingktan 4 kat email saya please. Langkah-langkah kearah matlamat malaysia. I need that for my final exam. tolong cikgu, ^^ email saya
    bashgurlbaby@gmail.com Thanks so lot teacher !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dik, check emel ye :-)
      All the best of luckDik, check emel ye :-)
      All the best of luck

      Delete
  4. tolong e-mail kan kertas 3 sejarah bab 9 ini boleh tak. saya nak buat rujukan dan ingin printnya. terima kasih. ini email saya- aqisgurlz@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dik, check emel ye :-)
      All the best of luck

      Delete
  5. bolehkah tolong saya copy sejarah kertas 3 Bab 9 Revolusi Pertanian dan Revolusi Perindustrian? dujian1996@hotmail.com Terima kasih banyak-banyak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dik, check emel ye :-)
      All the best of luck

      Delete
  6. can i have your sejarah paper 3 bab 9. revolusi pertanian dan revolusi perindustrian ? send it here : jiaqi856@gmail.com tq :)

    ReplyDelete
  7. salamm ,, cikgu tolong hantar kan dokumen di atas di heart.yeloo@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. dik, check emel ye..
      anyway, all the best!

      Delete
  8. pertolongan cikgu amat diperlukann ,, terima kasih :)


    #cepat laa reply cikguu ><

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dik..check emel..sorry terlambat

      Delete
  9. Assalamualaikum , mintak tolong sentkan dokumen di atas ni kat zul_ribz85@yahoo.com .. Terima kasih ^^

    ReplyDelete
  10. wslm, OK, nnt check email ye

    ReplyDelete
  11. cikgu tlg hantarkan dokumen ini kat terencez_benedict@yahoo.com.my pertlngan cikgu amat diperlukan...trma kash cikgu!!!

    ReplyDelete
  12. salam, cikgu tlong sentkan dokumen di atas kat lowkeyluqman@yahoo.com
    tengz:)

    ReplyDelete
  13. salam , cikgu tolong sentkan dokumen di atas kat fatin_hazwani13@yahoo.com . thanks . ^^

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum cikgu. Cikgu boleh tolong send kan bab 9 kertas 3 ni ? Missred0112@yahoo.com Terima kasih Cikgu :D

    ReplyDelete
  15. Assalam......Cikgu tolong send bab 9 kertas 3 ni kat amirjitra@yahoo.com tq.

    ReplyDelete
  16. salam , cikgu tolong sent kan dokumen nih kat fatin_hazwani1373@yahoo.com . pertolongan cikgu amat dihargai . terima kasih ^^

    ReplyDelete
  17. salam cikgu, boleh x cikgu send dokumen ni dkat email ssy.. ahmadmuhaimin65@gmail.com ''terima kasih cikgu''

    ReplyDelete
  18. assalamualaikum cikgu . boleh tk cikgu send dokumen nii dekat email sy .
    nuraizashahiramohamad@rocketmail.com . "terima kasih cikgu di atas bantuan cikgu"

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm dik, emel awk xdpt la..

      Delete
    2. email nii cikgu , muhammah.nazrin@gmail.com . tolong ye cikgu , hri isnin ni saya exam sejarah paper 3 , "terima ksih cikgu di atas bantuan cikgu"

      Delete
  19. Asalamulaikumm cikgu ,boleh tak saya nak softcopy hantar kt email nuramirahabdrahman92@yahoo.com..tq. Saya harap cikgu bole softcopy :)

    ReplyDelete
  20. cikgu boleh send ke email saya?? char96@live.com.my
    terima kasih banyak ;)

    ReplyDelete
  21. Salam. Boleh tolong emel kertas 3 ini secepat mungkin? Emel hanizahhassan@rocketmail.com. Terima kasih!

    ReplyDelete
  22. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  23. Can teacher email these to me ? please~~~Thank you!!><
    winter - 1018@ hotmail.com

    ReplyDelete
  24. cikgu tolong e-mail ini ke khaiwen_dh@hotmail.com.terima kasih!

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kkasih cikgu=D

      Delete
  25. Alhamdulillah, internet di hujung jari. Banyak pahale cikgu ni :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhmdlh, ni la cara nk tlg students & tmbh pahala dik..

      Delete
  26. sejahtera cikgu.boleh minta email file ini ke zhenxuan@hotmail.my?perlu ini untuk peperiksaan akhir tahun..terima kasih:)

    ReplyDelete
  27. Kpd semua, cikgu dh reply, check emel ye dik..maaf juga kalo terlambtt, kdg2 cikgu dh tdo dh..tp bgn pg2, sure cikgu emelkn..

    ReplyDelete
  28. blh emel kasi saye x???
    kene cpt ni,,,

    ReplyDelete
  29. emel saye....weisian_96@hotmail.com

    ReplyDelete
  30. Assalamualaikum,minta emailkan pada nardhia96@yahoo.com tentang tajuk ni boleh?esok saya exam sejarah kertas 3 :) terima kasih..

    ReplyDelete
  31. assalamualaikum.,cikgu.,boleh email kt saye tak.,??
    syahirah_ad96@yahoo.com.,
    semua tentang tajuk bab 9.,:))
    terima kasih.,pertolongan cikgu amat di perlukan.,:)

    ReplyDelete
  32. plokmi@live.com.my
    Can help to email me as well?
    kinda need it for my exam tmr .
    Thanks in advance.

    ReplyDelete
  33. huanpeisin@gmail.com
    can email to me ?
    i need for for my exam tomolo..
    as fast as u can ..
    thank you very much

    ReplyDelete
  34. Hello! Can you please email this to me? raihanasyaa@yahoo.com :)..

    ReplyDelete
  35. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  36. korang. sy ni minat sejarah.
    myb cikgu bz kot bb tu tak dpt rply comment korang.
    ni saya ada cara cmne nk copy cara jawb tu.
    senang je.
    1. tekn ctrl+c
    2. tekn ctrl+v kt microsoft word
    3. siap :D

    btw, thanks cikgu :)

    ReplyDelete
  37. kenapae x boleh copy..???
    boleh tolong hantar kat e-mel sye x?
    success.supply@yahoo.com.time kasih

    ReplyDelete
  38. ctrl+shift+p... cikgu bizi tu...

    ReplyDelete
  39. assalamualaikum cgu. thank you sbb sy dpt jadikan blog cgu nie sebagai panduan utk sy study :)

    ReplyDelete
  40. cikgu , boleh tak email kat saya tentang TAJUK 9.2-Dasar British Terhadap Ekonomi Negara dan Kesannya. (Merujuk tema 9 Huraian Sukatan Pelajaran dan buku teks SejarahTingkatan 4 : Bab 10)
    Soalan: Dasar British berkaitan ekonomi telah meninggalkan pelbagai kesan terhadap negara kita. Buktikan.

    Thanks a lot cikgu :) E-mail saya: eiyfa.mishumie@yahoo.com

    ReplyDelete
  41. assalamualaikum cikgu boleh tak email kan tajuk ni pd saye
    iza.9tina@gmail.com terima kasih cikgu...

    ReplyDelete
  42. assalamualaikum.. cikgu, boleh tolong emelkan kat emel saya? dianafrhna@yahoo.com

    ReplyDelete
  43. Ingin dapat A+ dalam Sejarah SPM 2013? Jom dapatkan e-book Sejarah SPM 2013

    Hanya RM10 sahaja..

    berminat? boleh whatsapp di 012-7963455

    For serious buyer only
    CIMB Siti Sarah bt Mohd Noor : 01230015803527

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cikgu, ada jual lagi tak?

      Delete
  44. cikgu,boleh x e-mailkan sejarah tingkatan 5 bab5 untuk kertas 3 ?
    norhafizuddin0@gmail.com

    ReplyDelete
  45. cikgu,boleh x e-mailkan sejarah tingkatan 5 bab1 untuk kertas 3 kepada saya? sebab saya x dapat cari dekat online :( xiian@live.com trima kaseh

    ReplyDelete
  46. cikgu bolehkah membuat essay bertajuk langkah ke arah matlamat malaysia sebagai tumpuan kegiatan ekonomi antarabangsa. Esok exam. Thx

    ReplyDelete
  47. salam , cikgu bole tlg e-mail kan kpada sya ? qaz96_zzz@yahoo.com ..thx you :)

    ReplyDelete
  48. salam cikgu boleh x tolong e-mail kan kepada saya?
    shazlyn.lyn@gmail.com

    ReplyDelete
  49. salam cikgu bleh emailkan sej bab9 tingk 4 dkt email saya , darayu_96@yahoo.com ,,terima kasih cikgu :D

    ReplyDelete
  50. maaf cikgu...boleh tolong emailkan contoh kertas 3 sejarah bab 9 tingkatan 5...i need it for my trial...kalau boleh ngan isi sekali..terima kasih...email saya: anissyahira96@yahoo.com

    ReplyDelete
  51. assalamualaikum cikgu, ada contoh soalan dan jawapan kertas 3 tingkatan 5 bab 5 ? urgent!

    ReplyDelete
  52. Assalamualaikum cikgu saya perlukan contoh jawapan kertas tiga untuk bab9 tingkatan 5 untuk trial nanti . Harap cikgu boleh tolong .

    ReplyDelete
  53. cikgu boleh x emailkan kpd saya semua jawapan kbkk dan contoh jawapan???
    email saya ialah farhanahana912@yahoo.com

    ReplyDelete
  54. Cikgu boleh tak email untuk saya?
    rachelltan96@hotmail.com
    Terima kasih cikgu :)

    ReplyDelete
  55. assalamualaikum cikgu...
    saya nak mintak tolong bole???
    tolong e-mail kn kt sye...sye perlukn ntok final exam sye...
    xeno_cheqjieha@yahoo.com

    ReplyDelete
  56. salam, cikgu. sye nk mntk tlun cikgu post jwpn kertas3 tema 12 bab9 f5, bole? mntk jasa baek ye cikgu.

    p/s = URGENT ^^

    ReplyDelete
  57. teacher,can u send tiz 2 my email..plz n tq!!
    email: dharanibalan336@yahoo.com

    ReplyDelete
  58. Assalamualaikum,. cikgu.. Boleh tak emelkn dekat sata contoh soalan dan jawapan soalan kertas 3 bab9 tingkatan5,,emel: nurqzrahmah_96@tahoo.com

    ReplyDelete
  59. cikgu,nak minta sejarah kertas 3 bab 9.2 boleh tak cikgu sarah? ini e-mel saya, angela_kupa@yahoo.com

    ReplyDelete
  60. cikgu,blh tak emel saya sejarah kertas 3 bab 9? emel:chloexunyi@gmail.com

    ReplyDelete
  61. Assalamualaikum ckgu...ckgu sya nk mntk tlong ckgu tlong emailkan sya bab 9 tinkatan 4 yg revolusi tu..tlong hntar kt email sya kajolejo@yahoo.com.my...thank ckgu..klau bleh scpat mngkin yee..
    :)

    ReplyDelete
  62. hello teacher, can you please email this document at joshjohn16@gmail.com because i cant copy the document...thank you teacher

    ReplyDelete
  63. Hello teacher, can you email this document at pricillia_23@hotmail.com because i need it for my final exam soon. Thank you teacher. ^-^ '-'

    ReplyDelete
  64. salam cg , can u email this document at anissaica@gmail.com ? thank you :)

    ReplyDelete
  65. cikgu tlg email sya blh untk final exam secepat mungkin nurkhairulkamila@gmail.com

    ReplyDelete
  66. Cikgu blh tolong email kan ni? m_mei76@ymail.com :)

    ReplyDelete
  67. cikgu, boleh tolong email saya dokumen ni ?
    dan kertas3 ting5 bab9 ? saye ada exam tomorrow .
    kasih cikgu, ni email saye Bluepanda1996@hotmail.com
    ^^

    ReplyDelete
  68. assalamualaikum cikgu Sarah, boleh tak cikgu tolong emailkan saya sejarah tingkatan 4 bab 9 kertas 3 kerana saya hendak menggunakannya untuk final exam saya. Email saya>diyahyun1997@yahoo.com . Terima Kasih cikgu Sarah :) Saya harap cikgu dapat membantu saya dalam final exam ni.

    ReplyDelete
  69. Assalam cikgu , boleh tak tol0ng emelkan bab9 tingkn 5 dekat sy. emel sy, imaqibakeri@yahoo.com . terima kasih cikgu .

    ReplyDelete
  70. Assalamualaikum~ Boleh tolong emailkan saya bab ni x? thank you in advance~
    sitihajarsksb@yahoo.com

    ReplyDelete
  71. Good day , teacher. Can you please email this document to me ? My email is : theraindropsmiles@outlook.com . THANK YOU A MILLION TEACHER. :)

    ReplyDelete
  72. SELAMAT SEJATERAH, CIKGU. BOLEHKAH CIKGU EMELKAN DOCUMENT INI SECEPAT MUNGKIN KRN SAYA HENDAK DIGUNAKAN SEMASA PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN. TERIMA KASIH BYK-BYK. EMEL SAYA IALAH: carmenku15@gmail.com

    ReplyDelete
  73. can you send the answer for me ?
    g_gui96@hotmail.com

    ReplyDelete
  74. salam ...boleh minta soalan dan skema jwapan bab 9 ting 5 ...email dgn saya ieylaatem04@gmail.com thnk you..

    ReplyDelete
  75. hi teacher..could you please send me this document..about paper3 form4 bab9..thank you very much.karyee_0618@hotmail.com

    ReplyDelete
  76. cikgu tolong emailkan jawapan kertas 3 .. untuk tema9 pnye .. tajuknya 9.2 Dasar British Dan Kesanya Terhadap Ekonomi Negara .. lyana_sister@yahoo.com

    ReplyDelete
  77. cikgu tolong email kan paper 3 bab 9 tingkatan 5 ini pada saya. Terima kasih cikgu :)
    email :- syasya_taylors@yahoo.com

    ReplyDelete
  78. teacher, may i hv your kertas 3 bab 9 tingkatan 5 pls?
    my email is sohhionglim@yahoo.com
    thxxxxxx ^^

    ReplyDelete
  79. aslmkum . cikgu tlg emailkan kertas 3 bab 9 tingkatan 5 bole tak ? jasa baik cikgu diperlukan .. terima kasih cikguu .. nurul_enigma96@yahoo.com

    ReplyDelete
  80. jawapan kertas 3 sejarah spm 2013..

    http://sarahcikgusejarah.blogspot.com/2013/09/cadangan-jawapan-kertas-3-sejarah-spm.html?showComment=1380782393680#c319545236946947317

    ReplyDelete
  81. Assalammualaikum cikgu sarah, nota cikgu sarah amat membantu saya ketika peperiksaan pertengahan tahun haritu, Boleh tak cikgu sarah emailkan nota ini kepada saya di email saya. Email saya ialah liyanafarah14@gmail.com

    ReplyDelete
  82. cg...tolong copy kertas sejrah 3 bab 9 kat email sy ea..
    emelia014@gmail.com .. tlng sy cg .

    ReplyDelete
  83. Selamat sejahterah Cikgu, tolong hantar contoh soalan dan skema jawapan sejarah kertas 3 bab9 ke email saya ,terima kasih!! vyoonn@gmail.com

    ReplyDelete
  84. Assalamualaikum Cikgu Sarah. Boleh tolong emailkan saya contoh soalan & skema jawapan sejarah kertas 3 bab 9 tingkatan 5? Jasa baik cikgu amat dihargai. Terima kasih. Email saya norfariesya@yahoo.com

    ReplyDelete
  85. Assalamualaikum.. Cikgu,, nk tanye, yg utk bab9 nie,, ade utk sub-topik yg lain tak?

    ReplyDelete
  86. Salam.cikgu bleh tlg emailkan sej kerts 3 bab 9 dekt sye ta?-farahdeazure@gmail.com-

    ReplyDelete
  87. Assalamualaikum Cikgu Sarah. Boleh tolong emailkan saya contoh soalan & skema jawapan sejarah kertas 3 bab 9 tingkatan 5? Jasa baik cikgu amat dihargai. Terima kasih. Email saya kurosakiichi80@yahoo.com

    ReplyDelete
  88. cikgu tolong attach paper 3 bab 9 nie kat email
    nurul_shamz@yahoo.com
    nak cepat cikgu...
    thanks

    ReplyDelete
  89. i just put the instruction di atas cara utk copy, anyone here xbaca kesemuanya ye?

    ReplyDelete
  90. Cikgu Sarah , boleh tolong saya buat contoh soalan kertas 3 form5 bab9 x?

    ReplyDelete
  91. salam..cikgu..,nak skema jwpn bab9 tingkatan 5 boleh..?? (malaysia dan kerjasama antarabangsa)..terima kasih..email: sheeda_maslan@yahoo.com

    ReplyDelete
  92. cikgu, tolong send bab 9 tingktan 5 kat email saya please.Tema umumnya Malaysia dan Kerjasama Antarabangsa. I need that for my exam SPM. tolong cikgu, ^^ email saya
    Marcillatay96@gmail.com. Thanks...

    ReplyDelete
  93. salam. cikgu boleh tlg sent e-mel dokumen atas?
    husnaibrahim2701@gmail.com

    ReplyDelete
  94. cikgu, bolehkah kamu email dokumen ini di atas kepada saya? terima kasih ^^
    ini email saya : alice_eng1996@hotmail.com

    ReplyDelete
  95. CIKGU...boleh x tlong sendkan jwapn bab 9 tingkatan 5....trima ksh ckgu..nie email sy
    noorzafirah96@gmail.com

    ReplyDelete
  96. weh kau pehal tak kasi copy kau punye maklumat sia, kedekut ilmu

    ReplyDelete
  97. thank you teacher :)

    ReplyDelete
  98. please teacher email this for me :) awatifshafie@gmail.com tq

    ReplyDelete
  99. Cikgu please do me a favour? email me this ques+answrs to varshikaa16@yahoo.com Pleasee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jasa cikgu amat dihargai Tolong cikgu Please2

      Delete
  100. Assalamualaikum cikgu boleh x email kan bende ni kepada saya? ni email saya : syafiqdaniel21@gmail.com .. jasa cikgu amat dihargai :D

    ReplyDelete
  101. salam cikgu, boleh tolong emelkan soalan tingkatan 5 bab 9 dekat saya? ini emel saya, kmk-chubby@yahoo.com.my terima kasih cikgu, harap Allah membalas jasa baik cikgu

    ReplyDelete
  102. tolong emelkan sy cikgu . ni emel sy nurnadhirahmalique@gmail.com

    ReplyDelete
  103. Apa khabar cikgu, tolong emailkan kepada saya. ini -----> Voonkenpoh@hotmail.com.
    Terima kasih...

    ReplyDelete
  104. Cikgu , boleh tak email kat saya tentang :
    TEMA UMUM : PERKEMBANGAN DI EROPAH DAN KESANNYA TERHADAP EKONOMI NEGARA
    TAJUK 9.2 - Dasar British Terhadap Ekonomi Negara Telah Membawa Pelbagai Kesan


    Thanks a lot cikgu :) E-mail saya: farahidayu23@yahoo.com

    ReplyDelete
  105. cikgu ..ada jawapan untuk kertas 3 tingkatan 4 Bad 9 tak? email saya ya↖(^ω^)↗ thannks cikgu

    ReplyDelete
  106. cikgu tlong emelkn soalan dan skema jawapan ke emel sya ....
    jinseng999@gmail.com

    ReplyDelete
  107. Tolong emailkan dekat saya boleh...... dengan jawapan..... shutupyourbigmouth@gmail.com

    ReplyDelete
  108. cikgu boleh tolong hantarkan jawapan untuk saye,terima kasih..semoga Allah murahkan rezeki cikgu
    volverinexx20@hotmail.com

    ReplyDelete
  109. tolong hantarkan skema ini untuk saya , secepatnyaa terima kasiih ^^ email saya : Mohdakhmals@gmail.com

    ReplyDelete
  110. Salam cikgu, tolong emelkan pada saya bahan sejarah kertas 3 bab 9 tingkatan 5 serta skema. tq.

    emel saya : yayanliyana@gmail.com

    ReplyDelete
  111. cikgu , boleh tolong emailkan bahan sej kertas 3 bab 9 tingkatan 5 serta skema :) tq .

    Email : vanisavalentia96@gmail.com

    ReplyDelete
  112. salam..cikgu boleh tolong emailkan bahan sej kertas 3 bab 9 tingkatan 5 serta skema..terima kasih
    email:aiyeen_96@yahoo.com

    ReplyDelete
  113. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  114. can teacher email the softcopy to me plz? thx.. :)

    praychildren0616@hotmail.com

    ReplyDelete
  115. cikgu boleh emelkan sejarah kertas 3 bab 9 ting 5 .. emel saya eiyqa_miezgothic@yahoo.com

    ReplyDelete
  116. boleh emailkan dekat saya. azilahazlen@yahoo.com

    ReplyDelete
  117. cg blh x email sejarah kertas 3 bab 9 tgktn 5.
    email sy
    zakariasitinurafiqah@yahoo.com

    ReplyDelete
  118. can u email this to me? i really need it for upcoming exam. thank you so much teacher sarah :-----)

    ReplyDelete
  119. boleh tolong email tak TEMA UMUM : PERKEMBANGAN DI EROPAH DAN KESANNYA TERHADAP EKONOMI NEGARA . Bab 9 tingkatan 4 . email ,

    waneffatin@gmail.com

    ReplyDelete

Fish

Islamic Clock