-->
Blog ini bertujuan memuatkan Sejarah & ICT. Niat cikgu hanyalah untuk membantu semua pelajar cikgu tidak kira di SEDAR atau di luar sana yang ingin mencapai kecemerlangan dlm Sejarah SPM. A+ milik kita jika kita berusaha.. You all blh wassup (wassup je, no call, no sms) cikgu kalau nk tny berkaitan sejarah~~012-7963455

paper 3 bab 5


P/S : Kepada semua pembaca post ini, jika anda ingin copy, silakan..caranya ialah select yang mana perlu, kemudian tekan ctrl+C, open microsoft word, paste di word.. selamat mencuba dan all the best in SPM 2013

regards,
Cikgu Sarah 
Tajuk Umum Tugasan


TAJUK                   8.2          KERAJAAN ISLAM DI MADINAH

(Merujuk tema 8 Huraian Sukatan Pelajaran dan buku teks Sejarah Tingkatan 4 bab 5)

Berdasarkan tajuk di atas calon dikehendaki melaksanakan tugasan berikut;

I.             Membuat rujukan untuk mengumpul maklumat daripada pelbagai          sumber seperti buku teks, buku ilmiah,akhbar ,majalah,risalah,internet dan lain-lain.

II.            Pada hari peperiksaan, calon dibenarkan membawa masuk buku teks,
                buku ilmiah dan bahan bercetak yang berkaitan ke dalam bilik                 peperiksaan.

III.           Bahan tersebut boleh digunakan sebagai rujukan untuk menjawab soalan.



































               

Tema/Tajuk :     8.2  Bab 5  Tingkatan 4

Soalan :

Huraikan pembentukan Kerajaan Islam di Madinah dan menghubungkaitkannya dengan Kerajaan Malaysia pada hari ini.

Peringkatan;
Calon hendaklah menjawab berdasarkan kerangka jawapan di bawah.

Format
Aspek
Perincian
Markah Penuh
Pengenalan
Memahami latar belakang kerajaan Islam Madinah
1.Pengenalan

    Jelaskan latar belakang negara kota  
   Madinah di Tanah Arab sebelum     
   kedatangan Islam.
5 Markah





Isi dan Huraian



Memahami konsep dan tujuan hijrah

2. Konsep Hijrah dan     
    kepentingannya.
   
   Huraikan konsep ,tujuan dan    
   kepentingan Hijrah.
  
   i.   Konsep Hijrah. (5 M)
  
   ii.  Sebab dan tujuan Hijrah . ( 5 M)

   iii.   Kepentingan Hijrah. ( 20 M)  







30 Markah



Menganalisis aspek-aspek penting kandungan Piagam Madinah dengan Perlembagaan Malaysia
3. Aspek-aspek penting Piagam     
    Madinah.

    Jelaskan kandungan Piagam     
    Madinah .



15 Markah
Mengaplikasikan matlamat Malaysia ke arah menjayakan konsep IMalaysia.

Atau
Mengaplikasikan hubungkait Piagam Madinah dengan Perlembagaan  Malaysia
4. Langkah-langkah ke arah
    menjayakan konsep 1Malaysia
    masyarakat Malaysia.

    Cadangakan langkah-langkah untuk
    menjayakan konsep IMalaysia.
        Atau
Hubungkaitkan kandungan Piagam Madinah dengan situasi negara kita
pada  hari ini.


10 Markah
Menilai kejayaan Negara Malaysia menerusi perpaduan kaum.
5. Kejayaan Malaysia.
     Berdasarkan pemerhatian anda,   
     jelaskan kejayaan yang dicapai oleh       
     negara menerusi perpaduan kaum.



10 Markah


Format
Aspek
Perincian
Markah Penuh

Mencipta/Menjana idea menjadikan Malaysia ke arah  keamanaan dan keharmonian negara
6.Cabaran dan langkah:
i) Jelaskan cabaran yang dihadapi  
    untuk mengekalkan keamanan dan
    keharmonian negara .           (5M)

ii) Nyatakan langkah-langkah untuk
     mengatasi cabaran di atas. ( 5M)


10 Markah

Menghayati Nilai-nilai murni /iktibar daripada aspek perpaduan kaum

7.  Nilai-nilai daripada aspek 
      perpaduan kaum

Nyatakan nilai-nilai murni/iktibar yang diperolehi daripada perpaduan kaum



10 Markah
Merumus secara keseluruhan isi yang telah dibincangkan
8.Rumusan

Pengetahuan yang diperoleh iktibar kepada diri,Bangsa dan Negara
Harapan untuk perpaduan kaum di Malaysia yang lebih cemerlang.



5 Markah



Peraturan pemarkahan Tingkatan  4 Bab 5

Tema/Tajuk :     8.2  Bab 5  Tingkatan 4

Soalan :

Huraikan pembentukan Kerajaan Islam di Madinah dan menghubungkaitkannya dengan Kerajaan Malaysia pada hari ini. Bincangkan

Soalan
Isi dan Huraian
Markah
1
Pengenalan /Latar belakang Kota Madinah
-Yathrib
-bandar bercahaya
-Hijaz
-Utara Makkah
-Pusat perdagangan
-Strategik
-di tengah-tengah perjalanan antara Makkah dan Syam
-Nasrani
-Yahudi
-Arab
-Aus /Khazraj
-Bani Qainuqa/Nadir/Quraizah
-Kurang aman
-Pergeseran suku Arab
-Penguasaan ekonomi Yahudi
-Ditadbir oleh kerajaan Arab Saudi


5 markah
2
i) Konsep Hijrah    ( 5 markah )
-berpindah
-perpindahan dari satu tempat ke satu tempat yang lain
-perpindahan orang Islam
-dari Kota Makkah ke Madinah
-Memperkukuh kedudukan Islam
-Strategi menyebarkan Islam
-Perjuangan
-Menegakkan kebenaran
-Meninggalakkan keburukan/kejahatan
-Semangat ingin berubah
-Perubahan sikap
-Perubahan cara berfikir
-Perubahan tingkah laku

ii) Tujuan   - (MS 121)   ( 5 markah )

iii)Kepentingan – (Ms 122- 124) ( kepentingan )










30 markah
3
-Nabi Muhammad s.a.w- dilantik sebagai pemimpin di
  Madinah
-Perdana Menteri dipilih melalui sistem pilihanraya
- Nabi Muhammad s.a.w adalah sebagai hakim yang
  menyelesaikan masalah yang timbul antara orang Islam  
  dengan orang bukan Islam
-Di Malaysia ,hakim adalah orang yang dilantik Yang
   Dipertuan Agong
-Perlembagaan Madinah dibentuk sebelum pembentukan
  Madinah.
-Perlembagaan Malaysia dibentuk sebelum merdeka.
-Perlembagaan Madinah ,masyarakat Madinah bebas  
  mengamalkan agama masing-masing
-Perlembagaan Malaysia turut memberikan konsep   
  kebebasan beragama
-Perlembagaan Malaysia menetapkan agama Islam sebagai
  agama rasmi
-Perlembagaan Madinah, masyarakat Madinah dianggap
  sebagai satu ummah dan mempunyai tanggungjawab yang   
  sama terhadap negara.
-Perlembagaan Malaysia menetapkan warganegara Malaysia
 sebagai rakyat negara Malaysia
-Masyarakat Madinah tidak boleh bermusuhan sesama
  sendiri
-Masyarakat Malaysia digalakkan bersatupadu dan
  bekerjasama
-Piagam Madinah undang-undnag Islam digunapakai secara
  menyeluruh tetapi peraturan kekeluargaan di dalam
   sesuatu kabilah boleh diamalkan selagi tidak bertentangan
  dengan Islam
-Di Malaysia ,undang-undang sivil menjadi teras tetapi
   undang-undang syariah juga digunakan untuk orang-orang
   Islam
-Kerjasama antara masyarakat Madinah dituntut demi
  memajukan ekonomi negara
-Kerjasama antara masyarakat Malaysia juga turut dituntut
  memajukan ekonomi negara
-Di Madinah,unsur penipuan dan riba dihapuskan dalam
  sistem perniagaan
-Di Malaysia, rakyat diberi pilihan mengamalkan sistem
  ekonomi yang bebas riba
-Semua anggota masyarakat dikehendaki mempertahankan
  Madinah daripada ancaman luar.
-Semua rakyat Malaysia dikehendaki bekerjasama
  mempertahankan negara daripada ancaman luar
  (RELA,Wataniah)
-Keselamatan orang bukan Islam ( khususnya Yahudi)
  terjamin selagi mereka mematuhi perlembagaan Madinah
-Keselamatan warganegara dan warga asing yang berada
  di Malaysia terjamin mereka mematuhi undang-undang
 dan perlembagaan Malaysia.
(mana-mana yang munasabah )
 



15 markah

4. Langkah-langkah ke arah menjayakan konsep
   1Malaysia  masyarakat Malaysia.
-   Mengukuhkan perpaduan rakyat
-   Merealisasikan Wawasan 2020
-   Merealsasikan Falsafah Pendidikan Negara
-  Meningkatkan mutu pendidikan
-  MBMBI
- Menghayati Rukun Negara
- Menghayati Perlembagaan Malaysia
- Pendidikan sepanjang hayat
- Mengukuhkan jati diri
-  Menerapkan integriti
-  Memperkasakan sekolah wawasan
-  Program Latihan Khidmat Negara (PLKN)
-  Menghormati agama lain
-  Menjadikan minda rakyat kelas pertama
-  Mana-mana jawapan yang munasabah





15 markah

5. Kejayaan Malaysia.

-Kestabilan politik
-Kemajuan pendidikan
-Kebebasan beragama
-Kebebasan mengamalkan kebudayaan pelbagai kaum
(Mana-mana yang munasabah)


10 markah

6.Cabaran dan langkah:
Cabaran :
-Masalah perpaduan
-Persaingan ekonomi dunia
-Kekurangan tenaga mahir
-Masalah kemiskinan
-Ancaman dadah
-Penyalahgunaan laman sesawang
-Kemasukan orang asing
-Ancaman liberalisme Barat
-Keruntuhan akhlak
Langkah :
-Memperkukuhkan perpaduan rakyat
-Meningkatkan kerjasama
_Mengamalkan toleransi
-Hormat-menghormati
-Menjayakan konsep 1Malaysia
(Mana-mana yang munasabah)

5 markah









5 markah

7.  Nilai-nilai daripada aspek  perpaduan kaum
-Memanfaatkan kurniaan Tuhan
-Mengekalkan tradisi
-Berani menghadapi cabaran
-Bersatupadu
-Bekerjasama
-Hormat-menghormati
-Toleransi
-Jatidiri
-Berdaya saing
-Berani mempertahankan negara
-Menghormati lambing negara
-Bangga sebagai rakyat Malaysia
(mana-mana yang munasabah)
      8.Iktibar
-Pengetahuan yang diperoleh
-Kepada diri,bangsa dan Negara
-Harapan untuk masa depan ekonomi Malaysia yang lebih cemerlang.



10 markah














5 markah


133 comments:

  1. cikgu pagi, saya nava.. boleh tak cikgu tolong send jawapan t8.2 Bab 5 Tingkatan 4 untuk i.. i punya email navapragashen@gmail.com ..harap cikgu dapat bantu ..terima kasih cikgu

    ReplyDelete
    Replies
    1. can email to me that answer?pls.....
      Yugeorgie@gmail.com

      Delete
  2. Cikgu dh reply, check emel ye dik..maaf juga kalo terlambtt, kdg2 cikgu dh tdo dh..tp bgn pg2, sure cikgu emelkn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cikgu saya nak jugak , tlong emelkan kt sy please ... tq
      @salmanstyle123@gmail.com

      Delete
    2. assalamualaikum cikgu, saya nak jugak jawapan bagi tugasan kertas 3 ting. 4 (tema 8.2- Kerajaan Islam di Madinah) terima kasih, cikgu. Paling lambat saya nak esk petang. email- the_kawan@yahoo.com

      Delete
    3. cikgu emailkan dekat saya juga . irsyahazief@gmail.com . terima kasih

      Delete
    4. cikgu email kan dekat saya jugak boleh tak?
      secepat mungkin .. thanks
      ni email saya
      mielacupcakes@yahoo.com :)

      Delete
    5. Cikgu emailkan dekt saya juga boleh tks? Thanks
      Yugeorgie@gmail.com

      Delete
  3. Assalam. Boleh tolong emelkan jawapan bagi tugasan kertas 3 ( tema/tajuk 8.2 - Kerajaan Islam di Madinah. Terima kasih.

    Emel - mrfaieszevans@yahoo.com / mfaiesz@yahoo.com

    ReplyDelete
  4. Ingin dapat A+ dalam Sejarah SPM 2013? Jom dapatkan e-book Sejarah SPM 2013

    Hanya RM10 sahaja..

    berminat? boleh whatsapp di 012-7963455

    For serious buyer only
    CIMB Siti Sarah bt Mohd Noor : 01230015803527

    ReplyDelete
  5. Cikgu,boleh email tak jawapan ni kat saya? Terima kasih. Emel-LynaSalleh1610@yahoo.com

    ReplyDelete
  6. salam cikgu , boleh email kan semua contoh soalan paper3 nie ? sekali dengan jawapan , email kan dekat sueowns@yahoo.com. terima kasih cikgu =)

    ReplyDelete
  7. salam cikgu, boleh tak email kat saye jawapan paper 3 8.2 bab 5 ting. 4 ? thanks .
    emel-snillyaqilah@gmail.com

    ReplyDelete
  8. Assalam. Boleh tolong emelkan jawapan bagi tugasan kertas 3 ( tema/tajuk 8.2 - Kerajaan Islam di Madinah. Terima kasih.

    norsyazani1996@gmail.com

    ReplyDelete
  9. can send to junwai@live.co.kr ? ^^

    ReplyDelete
  10. cikgu , boleh tolong send jawapan tema 8.2 tingkatan 4 bab 5 untuk e-mail saya lierweihan@hotmail.com harap cikgu akan bantu , terima kasih !!

    ReplyDelete
  11. seLamat pagi cikgu.cikgu, tolong hantar jawapan untuk tema 8.2 ting 4 bab 5 ke e-mail saya nhavinraj@yahoo.com sebelum 3/5/2013. saya harap cigu dapat bantu saya utk exam ppt . saya rasa payah utk jawab kertas 3, tolong cikgu! terime kasih!!!!

    ReplyDelete
  12. salam cikgu....tolong hantar jwapan t8.2 bab5 form 4 untuk saya....saya punya e.mail maiemaisarah_29@yahoo.com harap cikgu boleh tolong...terima kasih....

    ReplyDelete
  13. terima kasih cikgu......moga dirahmati cikgu....

    ReplyDelete
  14. salam cikgu . boleh tlg hantar jawapan paper3 8.2 bab5 tingkatan4 kat saya ?
    terima kaseh .

    emel : liplop_honeydew@yahoo.com

    ReplyDelete
  15. Salam cikgu, boleh tolong hantar jawapan paper 3 8.2 bab 5 tingkatan 4 dkt saya? TQ. Email: ora_gurlz@yahoo.com

    ReplyDelete
  16. Purnamasariherman@gmail.com.....tolong saya juga cikgu...terima kasih :-D

    ReplyDelete
  17. Cikgu boleh tolong hantarkan jawapan tema 8.2 kertas 3 kat saya.
    email: ajoymasam@gmail.com

    ReplyDelete
  18. cikgu boleh tolong emailkan jawapan tema 8.2 kat saya. terima kasih :D
    email : nursyaf_fiqah@yahoo.com

    ReplyDelete
  19. salam cikgu tolong email pd saya. terima kasih :-)
    email: far_ana97@yahoo.com

    ReplyDelete
  20. salam, boleh cikgu tolong emelkan jawapan? terima kasih. nightwing691@yahoo.com

    ReplyDelete
  21. salam cikgu, boleh tolong email kan jawapan kertas3 ,bab 5 sejarah ? alfizaradzhar@yahoo.com , terimakasih :)

    ReplyDelete
  22. cikgu boleh tolong email kan soalan dgn jawapan ? terima kasih :) najminajiha@gmail.com

    ReplyDelete
  23. salam cikgu . tolong email kan soalan+jawapan boleh ? terima kasih , izyanasuha96@gmail.com

    ReplyDelete
  24. Asssalamualaikum, Cikgu, boleh bagi skema jawapan untuk kertas 3 bab 5 ini? Kalau boleh, boleh send ke nufatiamia@icloud.com? Terima kasih!! :)

    ReplyDelete
  25. salam cikgu, boleh tolong email kan jawapan kertas3 ,bab 5 sejarah ?
    emel : nurinnasuha97@ymail.com

    ReplyDelete
  26. salam cikgu , email kpd sy juga jawapan kertas 3 tema 8.2 :)
    email - fatmahzahra_21@yahoo.com
    thank youuu ~~

    ReplyDelete
  27. cikgu, bolehkah emelkan jawapan kertas 3 tema 8.2?
    emel : kamyan97@gmail.com
    terima kasih =)

    ReplyDelete
  28. Assalamu'alaikum, Cikgu. Boleh cikgu tolong e-melkan saya jawapan kepada soalan Kertas 3 Bab 5 Tingkatan 4 ini? E-mel saya gamerz1910@yahoo.com. Terima kasih, Cikgu! :-)

    ReplyDelete
  29. assalamualaikum ckgu.bleh tlg sy cari jawapan sj k3(bab5 tingkatan5)
    ni emel sy-noorzafirah96@gmail.com..

    ReplyDelete
  30. Thanks Cikgu. Saya Tak Sabar Nak Jawab Soalan Sejarah Paper 3 Besok :)

    ReplyDelete
  31. ckg,blh e-mel kpd sy?
    loosooping@ymail.com
    tq^^

    ReplyDelete
  32. assalamualaikum cg boleh tlg emelkan saya jawapan 8.2 bab 5 tingkatan empat
    ~terima kasih
    sitinurhafizah_0512@yahoo.com

    ReplyDelete
  33. cikgu,bleh tak saya dapatkan jawapan ini..untuk persediaan percubaan spm...

    ReplyDelete
  34. assamualaikum cg boleh tlg emelkn saya jawapan 8.2 bab 5 tingkatan 4
    emel : alonakim10@gmail.com
    terima kasih ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. cikgu tlong emailkan saya jwpan at faradhibaashwani@yahoo.com.... tq cikgu....

      Delete
  35. assalamualaikum cikgu boleh tlg emelkn saya jawapan 8.2 bab 5 tingkatan 4
    emel:ainulazymah@gmail.com
    terima kasih

    ReplyDelete
  36. salam cigu...
    bolehkah emelkn saya jawapan 8.2 bab 5 tingkatan 4...untuk persediaan percubaan spm...
    emel: kelvinlee5785@gmail.com
    tq cikgu...

    ReplyDelete
  37. assalamualaikum ckgu, boleh tolong emailkan soalan nie dan jwapan nya skali.. untuk percubaan spm akn dtg nie... nie email sya, hidayah_rusli@yahoo.com
    terima kasih cikgu..

    ReplyDelete
  38. salam cikgu, boleh emailkan saya soalan&jawapan untuk soalan ini? saya memerlukannya secepat yang boleh.
    email saya- nisaqiqi@yahoo.com
    thank you cikgu.

    ReplyDelete
  39. Cikgu, boleh emailkan saya soalan&jawapan untuk soalan ini? saya memerlukannya secepat yang boleh krn uhian ku bsok.....
    prashanth.prashobh@gmail.com
    terima kasih cikguu

    ReplyDelete
  40. cikgu, boleh tak cikgu tolong send jawapan 8.2 Bab 5 Tingkatan 4 yang ni untuk i. kalau boleh malam ni send kan sebab besok i dah nak gune !! harap cikgu boleh tolong saya. coklelo_alep@yahoo.com

    ReplyDelete
  41. ok cikgu , dah boleh copy . terima kasih banyak-banyak !! btw , SELAMAT HARI RAYA :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. bolehkah emelkn saya jawapan 8.2 bab 5 tingkatan 4...untuk persediaan percubaan spm...
      emel: kelvinlee5785@gmail.com

      Delete
  42. salam,ckgu,boleh tolng sendkan saya soalan dan jawapan 8.2 bab5 tingkatan 4..untuk percubaan spm.time kasih.email saya iznie_daebak@yahoo.com

    ReplyDelete
  43. salam.cikgu,boleh tolong sending this question and answer 8.2 bab 5 form 4 to me..it's for my trial spm this year.. hashimasalim@yahoo.com

    ReplyDelete
  44. cikgu saya nk jugak , please :)

    ReplyDelete
  45. teacher,can u send tiz 2 my email..plz n tq!!
    email: dharanibalan336@yahoo.com

    ReplyDelete
  46. teacher,can u send tiz 2 my email..plz n tq!!
    email: dharanibalan336@yahoo.com

    ReplyDelete
  47. salam cikgu,bolehkah cikgu emailkan jawapan kertas 3 bab5.terima kasih!!!!
    emal:varshaielan@gmail.com

    ReplyDelete
  48. salam,boleh cikgu emailkan saya jawapan kertas 3 bab 5.
    email:nazmi_spiritkiller96@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. kertas 3 bab 5 tingkatan 4......

      Delete
  49. salam cikgu.boleh tolong emailkn bab 5 form 4 kpd saya ?
    email: leenana595@yahoo.com

    ReplyDelete
  50. assalam..cgu boleh tlong emailkn saya paper 3 bab 5 fom 4 ( soaln dgn jwpn).
    tq ckgu ..
    abir589096@gmail.com

    ReplyDelete
  51. assalam, ckgu tlong emailkan saya bab 5 kertas 3 soalan dengan jawapan boleh? terima kasih.

    sailorhunbell365@gmail.com

    ReplyDelete
  52. salam ukhwah cikgu, tolong emelkan saolan dan jawapan paper 3 bab 5 ni eh
    emel : zul_aika96@yahoo.com

    ReplyDelete
  53. salam cikgu. sy nak jugak. :) d_zain04@yahoo.com

    ReplyDelete
  54. salam , ckgu tlg email kertas 3 tema 8.2 . terima kasih . fiezza_17@yahoo.com

    ReplyDelete
  55. cikgu, bleh x send jwp bagi kertas 3 ting4 bab 5?? terima kasih =)
    diamonden96@gmail.com

    ReplyDelete
  56. Cikgu, boleh tolong emelkan kepada saya tak soalan kertas 3 bab 5 ni? nabilah_munchy@ymail.com . Terima kasih :)

    ReplyDelete
  57. Assalamualaikum Cikgu Sarah :)
    Bolehkah Cikgu e-melkan jawapan Sejarah Kertas 3, Tingkatan 4 Bab 5 ini kepada saya dengan secepat mungkin? Saya amat memerlukannya. Harap Cikgu boleh tolong saya. Terima kasih banyak banyak.

    E-mel: iamxiaomui@hotmail.com

    ReplyDelete
  58. cikgu,tolong e-melkan kpd saya noradiba03@gmail.com ..terima kasih

    ReplyDelete
  59. salam cikgu , mintak emailkan jawapan ni kat email : angah.sweet96@gmail.com
    kalau boleh nak secepat mungkin . terima kasih

    ReplyDelete
  60. cikgu, boleh emelkan jawapannya ke email jasonjonah23@hotmail.com . hendak bersedia untuk mengambil sejarah kertas 3 yang pertama kali pada minggu depan. terima kasih banyak-banyak.

    ReplyDelete
  61. assalam cikgu,boleh tolong emelkan soalan dan jawapan ni kat email yatie_cutee@yahoo.com..untuk persediaan trial spm

    ReplyDelete
  62. cikgu, untuk nilai murni , perlukah kami memberi huraian selepas menulis nilai? cikgu saya cakap perlu menghuraikannya , jika tidak , 0 markah :0

    ReplyDelete
  63. cikgu boleh x tolong emailkan jawapan n soalan tema 8.2 bab5 tingkatan 4... nur_dlah@yahoo.com..
    cikgu setakat ni bab5 tingkatan 4 ada tema8.2 je kan ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. cikgu boleh x tolong send secepat yg mungkin.. saya dah nk exam paper 3

      Delete
  64. salam,,cikgu boleh tolong send soalan n jawapan kertas 3 tema 8.2 bab 5 tingkatan 4 kat email nie wanie960408@yahoo.com..terima kasih..

    ReplyDelete
  65. cikgu boleh tak tolong emailkan jawapan paper 3 untuk soalan bab 5 tingkatan 4 kerajaan islam di madinah ? email ke ea.kashfi@gmail.com saya dah nak exam paper 3 sejarah . utk trial spm.. :)terima kasih..

    ReplyDelete
  66. cg. tolong emailkan jawapan kertas 3 tema 8.2 bab 5 tingkatan 4 kat email ni pls nieyna.rody@gmail.com for this upcoming trial spm. Thankyou

    ReplyDelete
  67. boleh hantar kan jawapan pada email iskandarkerpan@gmail.com

    ReplyDelete
  68. salam cikgu. tolong emailkan soalan and jawapan ni ye. TQ email : faezah_nahran@yahoo.com

    ReplyDelete
  69. Cikgu,Salam, tolong send jawapan Kertas 3 Sejarah tingkatan 4 bab 5,
    heartz_xinyang001@hotmail.com

    ReplyDelete
  70. salam cg, blh tlg email kan jwpn kertas 3 sejarah tingkatan 4 bab 5?
    nurlaila_othman@yahoo.com

    ReplyDelete
  71. cikgu , salam . tlong send jwpan kertas3 sjrah ting4 bab5
    ainfarhanah96@gmail.com

    ReplyDelete
  72. salam cg. pls email sy yg ni dkt atiqahivory@gmail.com

    ReplyDelete
  73. as salam cg..blh emailkan jwpn kertas 3 sjrah ting 4 bab 5 ni kat email nawiganu@gmail.com..

    ReplyDelete
  74. cg tolong emailkn ke aliffaiz84@yahoo.com

    ReplyDelete
  75. cg tolong emailkan sejarah kertas 3 tingkatan 4 bab 5 ke mohammadazuddin96@gmail.com

    ReplyDelete
  76. tolong emailkan zaziqmansor@gmail.com

    ReplyDelete
  77. cg tolong emailkan ke zana.dylah@gmail.com jawapan sejarah kertas 3 form4 bab5..

    ReplyDelete
  78. asal xprint sendiri je

    ReplyDelete
  79. Cg tolong emailkan jawapan sejarah kertas 3 bab 5 k email berth95@yahoo.com . Kalau bole emailkn cepat ckit .

    ReplyDelete
  80. askm cg sy nk paper 3 bab ni cg email kat nuyu_wanie@yahoo.com kalau bleh nk hari ni k :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sudahkah cikgu snd kpd mu?

      Delete
  81. Pagi cikgu, tolonglah emailkan kpd vital123000@live.com, terima kasih

    ReplyDelete
  82. Assalam cikgu .. cikgu boleh tlong emailkan skema jwapan bagi krtas 3 tngktan 4 bab 5 ..
    ni email sya.. nurhafiza.jafrey@yahoo.com .. thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sudahke cikgu snd kpd mu?

      Delete
  83. Cikgu boleh tak cikgu emailkan skema jwpn nie kat saya zyra.aries97@gmail.com terima kasih !

    ReplyDelete
  84. Salam cikgu , cikgu boleh tlg emailkan sejarah kertas 3 tg 4 bab 5 punya ? Saya nak soalan dgn jawapan sekali . Terima Kasih byk byk cikgu :) Ni email saya : farah_nadira77@yahoo.com . Terima kasih cikgu kerana membantu :)

    ReplyDelete
  85. Salam, cikgu boleh tolong emelkan jawapan sejarah kertas 3bab 5 :) ni emel saya : n.wahida77@yahoo.com . Terima kasih membantu cikgu :D

    ReplyDelete
  86. Salam. cikgu,emailkan jawapan kat saya boleh? Ini email saya : sarasheqin@yahoo.com. Terima kasih cikgu :D

    ReplyDelete
  87. Assakamualaikum cikgu.... boleh x cikgu emailkan sejarah kertas 3 tingkatan 4 bab 5 ..
    email saya fatihah.zainal.2013@gmail.com... Terima kasih ^_^

    ReplyDelete
  88. Salam cikgu, boleh tolong emailkan jawapan sejarah kertas 3 tingkatan4 bab 5 kat saya..
    sitinurhanani1@gmail.com

    ReplyDelete
  89. salam cikgu .. tolong emailkan jawapan sejarah kertas 3 tingkatan 4 bab 5 kat saya ... mulhasman@yahoo.com

    ReplyDelete
  90. salam cikgu.. boleh tlg emailkan jawapan sejarah kertas 3 tingkatan 4 bab 5 pada saya.. ini email sya: ainfunny97@gmail.com .. harap ckg blh tlng sent kn..

    ReplyDelete
  91. Salam cikgu, boleh tlong emailkn jwapan bagi kertas 3 bab5 bgi tingktan 4 kpda saya...
    :Fridz87@yahoo.com

    ReplyDelete
  92. Asalam. cikgu b0lh t0long emailkan jawapan nie kat saya. lurve_anis97@yahoo.com

    ReplyDelete
  93. hi! can you send me the answer for this one? Tingkatan 4 bab 5 's ans pleasee! i need it before wednesday! :(
    because there are some question i doesn't know how to solve.
    please email to yoshiko07chi@hotmail.com
    hoping alot!
    Thanks alottt! your blog is awesome! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. would you like to earn some money by send answers to me?
      not alot but to thank you.
      if yes,please email the answers to yoshiko07chi@hotmail.com and we'll talk about the price there :) thanks alot

      Delete
  94. blh x cikgu tlg hantarkan jawapan kat email saya? ni sy punya email atiqah.muhamad211@gmail.com

    ReplyDelete
  95. who can e-mail for me?? now pls...
    i wan full answer~~
    yuhfeichia1011@gmail.com

    ReplyDelete
  96. cikgu knape no cikgu x leh whatsapp?

    ReplyDelete
  97. cikgu tlong emailkan ntuk sya trmasuk jwapan skali shineehikaru@gmail.com

    ReplyDelete
  98. Salam,cikgu. Boleh tak tolong emailkan jawapan kertas 3 tingkatan 4 bab5 . Saya nak buat preparation untuk final exam. Harap cikgu boleh tolong. E-mail ~ niaar97@yahoo.com

    ReplyDelete
  99. Salam. cikgu. Boleh tolong emailkan jawapan bagi kertas tiga tingkatan 4 bab 5 tak? please. email saya : amieracute@rocketmail.com

    ReplyDelete
  100. salam cikgu, boleh tolong emailkan soalan dan jawapan kertas 3 tingkatan 4 bab 5 tak ? Saya nak jawab final exam ni.
    izureenzaki@gmail.com

    ReplyDelete
  101. salam cikgu bley tolong e-mail kn kpd sye?
    hrp2 bley.
    nie e-mail sye.
    aku_marang97@yahoo.com

    ReplyDelete
  102. KATA BOLEH COPY ! NI KENAPA DISABLED PULAK ?? NAK KONGSI ILMU BIAR IKHLAS K CIKGU . CHAUU !

    ReplyDelete
  103. Salam, Cikgu boleh tolong e-mail saya termasuk jawapan sekali. Tolong ye.
    E-mail: hosannayong@yahoo.com

    ReplyDelete
  104. Salam cikgu, boleh emailkan pada saya jawapan kertas 3 sejarah tingkatan 4, bab 5? Terima kasih. Ini emailnya fereolife@hotmail.com

    ReplyDelete
  105. Salam cikgu,boleh cikgu tolong e-mailkan sy jawapan kertas sejarah tingkatan 4 bab 5? Sy amat memerlukannya sebelum esok pagi.. harap cikgu baca :) ini e-mail sy nsakinah97@gmail.com

    ReplyDelete
  106. salam..tolong e-mel kan jawapan kat sy syasyafieqa@yahoo.com
    before tomorrow please.......

    ReplyDelete
  107. cikgu tolong emelkan jawapan dekat saya nuramira9788@yahoo.com . kalau boleh before tomorrow please

    ReplyDelete
  108. cikgu tolong emelkan jawapan dekat saya nuramira9788@yahoo.com . kalau boleh before tomorrow please

    ReplyDelete
  109. cikgu tolog email kn jawapan kpada saya.......wardatun_athirah@yahoo.com...TQ

    ReplyDelete
  110. email kan jawapan kepada saya.....ahmad97513@gmail.com

    ReplyDelete
  111. assalamualaikum cikgu boleh tlg emelkn saya jawapan 8.2 bab 5 tingkatan 4
    emel:aisyahabdaziz97@gmail.com
    terima kasih, semoga cikgu dirahmati Allah

    ReplyDelete
  112. asslm...cikgu tlong e-mail kan kpd sya jwapan....m_de34@yahoo.com...tq

    ReplyDelete
  113. Ckgu bleh tlong emailkan jawapan nie email sy anna_biuna@yahoo.com ..

    ReplyDelete
  114. hi cikgu,bolehkah emelkan jawapan ni untuk saya?
    donut0901@gmail.com
    dan..cikgu ada contoh jawapan untuk soalan ini ?

    " Hijrah mempunyai nilai yang sangat pengting kepada peningkatan tamadun masyarakat Arab pada masa itu dan masyarakat Islam pada hari ini"

    ReplyDelete

Fish

Islamic Clock