-->
Blog ini bertujuan memuatkan Sejarah & ICT. Niat cikgu hanyalah untuk membantu semua pelajar cikgu tidak kira di SEDAR atau di luar sana yang ingin mencapai kecemerlangan dlm Sejarah SPM. A+ milik kita jika kita berusaha..

paper 3 bab 1

P/S : Kepada semua pembaca post ini, jika anda ingin copy, silakan..caranya ialah select yang mana perlu, kemudian tekan ctrl+C, open microsoft word, paste di word.. selamat mencuba dan all the best in SPM 2013

regards,
Cikgu Sarah 

Tajuk Umum Tugasan

TAJUK  7.0  -  TAMADUN AWAL MANUSIA.

( Merujuk tema 7 Huraian Sukatan Pelajaran dan buku teks Sejarah Tingkatan 4 Bab 1)

Berdasarkan tajuk di atas calon dikehendaki melaksanakan tugasan berikut  ;

I.              Membuat rujukan untuk mengumpul maklumat daripada pelbagai sumber seperti buku teks, buku ilmiah, akhbar, majalah, risalah, internet dan lain-lain.

II.         Pada hari peperiksaan, calon dibenarkan membawa masuk buku teks, buku
            ilmiah dan bahan bercetak yang berkaitan ke dalam bilik peperiksaan.

III.        Bahan tersebut boleh digunakan sebagai rujukan untuk menjawab soalan.





































TAJUK 7.0 – TAMADUN AWAL MANUSIA

Tema/Tajuk  :  7.1  Bab 1 Tingkatan 4

Soalan  :

Pembentukan tamadun awal manusia telah menyumbangkan pelbagai kemajuan pada dunia.  Bincangkan.
Peringatan ;
Calon hendaklah menjawab berdasarkan kerangka jawapan di bawah.
Format
Aspek
Perincian
Markah Penuh
Pengenalan
Memahami kehendak tugasan soalan
1.  Pengenalan
Jelaskan secara ringkas tentang konsep tamadun.

5 markah
Isi dan Huraian
Memahami ciri-ciri tamadun awal dunia.
2.  Ciri-ciri tamadun awal
Terangkan ciri-ciri tamadun awal dunia iaitu ;
(a)   Mesopotamia ( 15 M )
(b)   Mesir Purba   ( 15 M )


30 markah
Menganalisis sumbangan tamadun awal dunia.
3.  Sumbangan tamadun awal dunia
Terangkan sumbangan tamadun awal dunia.

15 markah

Mengaplikasi matlamat Malaysia sebagai sebuah negara yang maju.
4.  Langkah ke arah matlamat Malaysia sebagai negara yang maju pada tahun 2020.
Cadangkan langkah-langkah untuk menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara yang maju pada tahun 2020.



15 markah
Menilai kejayaan Malaysia dalam usaha menjadi masyarakat bertamadun tinggi
5.  Kejayaan Malaysia dalam usaha meningkatkan tamadun.
Berdasarkan pengetahuan anda, jelaskan kejayaan yang telah dicapai oleh negara kita dalam usaha menjadi masyarakat yang bertamadun tinggi.



10 markah

Format
Aspek
Perincian
Markah Penuh

Mencipta/menjana idea usaha-usaha Malaysia ke arah menghadapi cabaran menjadi negara yang maju pada tahun 2020.
6.  Cabaran dan langkah untuk mewujudkan negara maju pada tahun 2020.
(a)  Jelaskan cabaran yang dihadapi oleh Malaysia untuk menjadi negara yang maju pada tahun 2020. ( 5 M )
(b)  Nyatakan langkah-langkah untuk mengatasi cabaran di atas.    ( 5M )



15 markah
Menghayati nilai-nilai murni/iktibar/patriotisme daripada kemajuan tamadun dunia.
7.  Nilai-nilai murni daripada tamadun awal dunia.
Nyatakan nilai-nilai murni atau iktibar yang diperoleh daripada tamadun awal dunia demi kemajuan negara kita.


10 markah
Kesimpulan
Merumus secara keseluruhan isi yang telah dibincangkan.
8.  Rumusan
(a)  Pengetahuan yang diperoleh.
(b)  Iktibar kepada diri, bangsa
      dan negara.
(c)  Harapan untuk masa depan 
      negara Malaysia supaya lebih
      cemerlang.


5 markah



Cadangan Soalan Kertas 1249/3

Soalan  :

Pembentukan tamadun awal manusia telah menyumbangkan pelbagai kemajuan pada dunia.  Bincangkan.
Soalan
Isi dan Huraian
Markah
1
Pengenalan / Konsep tamadun
  1. Perkataan arab iaitu mudun dan madain.
  2. Madana mempuyai dua maksud iaitu tinggi budi bahasa dan pembukaan bandar.
  3. Bahasa Inggeris iaitu civilization yang berasal daripada bahasa Greek iaitu civitas yang bermaksud bandar.
  4. Bermaksud peradaban.
  5. (Dari segi Barat ) - pembangunan lahiriah terutamanya dalam hal-hal kebudayaan( penulisan, undang-undang, kesenian dan pembandaran.
  6. Sarjana Barat – Gordon Childe, Darcy Riberio dan R.A. Buchanan
  7. (Dari segi Islam) – pembangunan lahiriah dan rohaniah.
  8. Sarjana Islam – Syed Naquib al-Attas dan Sarjana Barat – Richard Sullivan
  9. Ibnu Khaldun – dalam karyanya Muqaddimah menggunakan istilah umran (tanah yang didiami secara tetap) dan istilah hadarah (hidup di bandar).

















5
2
Ciri-ciri tamadun awal

(a)  Mesopotamia
  1. ada negara kota
  2. Negara kota terbahagi kepada kawasan utama iaitu pusat kota, tembok kota, luar kota dan pelabuhan.
  3. Setiap Negara kota ada kubu pertahanan
  4. Pelbagai pintu gerbang menunjukkan kekayaan
  5. Dalam kota terdapat istana/ rumah kediaman/ rumah ibadat/ rumah kedai/ pasar/ jalan yang lurus dan lebar.
  6. Pusat kota ialah rumah ibadat.
  7. Setiap kota ada unit politik dan agama tersendiri.
  8. Jalan laut, bandar atau negara menghubungkan wilayah di sekitarnya.
  9. Jalan Sumeria dan kota Mari.
  10. terbahagi kepada golongan pemerintah dan golongan rakyat.
  11. Pemerintah – raja,ketua, pendeta, ketua tentera dan golongan bangsawan.
  12. Rakyat terbahagi kepada dua iaitu rakyat bebas dan hamba.
  13. Rakyat bebas- petani, artisan, pedagang dan hamba.
  14. bentuk teokrasi
  15. raja dianggap tuhan/ wakil tuhan/ pemilik negara kota.
  16. Masyarakat Mesopotamia tidak menyembah tuhan mereka.
  17. Kecuali Raja Naramsin memaksa penduduk Akkad menyembahnya. Digelar Raja Empat Penjuru Alam.
  18. Raja sebagai ketua pentadbir/ ketua tentera/ ketua pendeta.
  19. lebihan hasil pertanian, meninggalkan pekerjaan dari petani ke peniaga.
  20. Perdagangan amat penting
  21. Tidak menghasilkan bahan mentah
  22. Barangan yang dibawa masuk seperti logam, kayu kayan, emas, dan perak.
  23. Pengusaha/ pembuat tekstil
  24. Barang tembikar
  25. Alat keperluan harian
  26. Tukang rumah untuk rumah kediaman yang banyak
  27. tulisan bergambar berbentuk symbol
  28. dikenali cuneiform
  29. berbentuk pepaku
  30. Raja sebagai ketua agama.
  31. Raja berkuasa melantik ahli keluarga diraja memegang jawatan di ziggurat.
  32. Fungsi ziggurat sebagai pusat ibadat, pusat perdagangan dan pusat penyimpanan khazanah negara.

(b)  Mesir Purba

  1. ada nome atau daerah
  2. pusat pentadbiran bermula di Thinis berhampiran sungai Nil kemudian ke Bandar Thebes.
  3. Bandar penting seperti Heliopolis, Fayoum dan Abydos.
  4. Bandar adalah tempat kediaman firaun.
  5. Pusat pemerintahan
  6. Pelabuhan penting
  7. Pusat keagamaan
  8. Pusat tumpuan penduduk.
  9. Firaun adalah raja berkuasa mutlak dan dianggap suci.
  10. Jawatan firaun diwarisi turun-temurun.
  11. Firaun dianggap jelmaan Tuhan Horus.
  12. Firaun digelar Raja Matahari, anak tuhan Matahari Amon-Re.
  13. Firaun juga ketua pendeta, pemilik tanah, ketua hakim dan ketua pahlawan.
  14. Golongan rakyat bebas- petani, pedagang dan artisan.
  15. Lapisan bawah- hamba.
  16. Diterajui oleh firaun.
  17. Golongan bangsawan – menjalankan pentadbiran,menjaga keamanan, mengurus dan mengagihkan penghasilan makanan.
  18. Golongan bangsawan – pegawai, penasihat dan gabenor.
  19. Rakyat terbahagi kepada dua iaitu rakyat bebas dan hamba.
  20. Rakyat bebas- petani, artisan, pedagang dan hamba.
  21. Rahib mentadbir hal keagamaan
  22. Jurutulis – menulis rekod kerajaan.
  23. Wanita memiliki status yang tinggi. Firaun Hathepshut
  24. Penenunan
  25. pembuatan tembikar
  26. tekstil
  27. kertas
  28. perlombongan emas
  29. pengangkutan air
  30. pelabuhan-pelabuhan seperti Thebes, Memphis, Fayoum dan Heliopolis.
  31. tulisan kombinasi gambar dan simbol
  32. dikenali hieroglif
  33. berkembang dari hieroglif, hieratik dan demotic.
  34. Percaya kepada konsep  
  35. politeisme
  36. tuhan mesir dikait dengan unsur alam seperti Re (Tuhan Matahari), Ra-Atum(Tuhan Langit) dan Amun(Tuhan Angin).
  37. Percaya kehidupan selepas mati.
  38. Mayat disimpan dan dijaga dengan baik
  39. Keperluan selepas mati ditanam bersama mayat
  40. Mayat disolek dan dipakaikan alat kebesaran
















15




























































15
3
Sumbangan tamadun awal dunia
  1. Kod Undang-undang Hammurabi.
  2. Berteraskan hak rakyat terhadap keadilan.
  3. Hukuman dan denda setimpal dengan kesalahan.
  4. Berbeza mengikut susun lapis masyarakat.
  5. Mengandungi 282 undang-undang.
  6. Dipahat pada tembok dan tiang besar.
  7. Menjadi dasar perundangan dalam tamadun Mesopotamia.
  8. Berjaya elak permasalahan di kalangan masyarakat.
  9. Mengukuhkan sistem organisasi dalam kehidupan masyarakat.
  10. Membantu peradaban Mesopotamia bertahan dalam jangka masa yang panjang.
  11. Seorang bangsawan patah tangan bangsawan lain, tulangnya akan dipatahkan.
  12. Seorang bangsawan cedera mata /patah tangan rakyat biasa, bangsawan didenda satu wang perak.
  13. Sistem tulisan.
  14. Melahirkan jurutulis.
  15. Jurutulis membolehkan urusan pentadbiran dan perniagaan dicatat agar dapat direkodkan.
  16. Dalam perdagangan, urusan jual beli ada resit, nota dan surat kredit.
  17. Melahirkan tradisi kesusasteraan.
  18. Contoh epik Gilgamesh.
  19. Epik mengandungi falsafah dan cara hidup.
  20. Ilmu astronomi.
  21. Ilmu matematik.
  22. Penciptaan kalendar berasaskan sistem solar.
  23. Katalog 500 jenis ubat-ubatan dan sampel penggunaannya.
  24. Penciptaan roda.
  25. Digunakan untuk peperangan / aman.
  26. Penciptaan kincir air.
  27. Untuk mengalirkan air ke kawasan tandus / meningkatkan hasil pertanian/mengawal banjir.
  28. Kapal layar.
  29. Pengangkutan beroda.
  30. Mampu menguasai jalan darat / jalan laut.
  31. Mampu berhubung dengan wilayah India /wilayah kawasan laut Mediterranean.
  32. Cara membuat batu bata daripada tanah liat.
  33. Mencipta arca / tiang batu.
  34. Contoh patung Raja Gudea.
  35. Seni bina zigurat.
  36. Mewujudkan empayar pertama di dunia semasa kerajaan Akkad.
  37. Raja Sargon berjaya menakluk dan menyatukan wilayah-wilayah kerajaan Sumeria di selatan Mesopotamia.
  38. Pembentukan masyarakat yang berestetika.
  39. Seni bina piramid.
  40. Teknik pembinaan bangunan menggunakan batu bata.
  41. Mencipta kertas menggunakan pokok papyrus.
  42. Penciptaan kertas memudahkan penyimpanan.
  43. Sistem hieroglif.
  44. Sistem pendidikan untuk kanak-kanak.
  45. Institut pendidikan diuruskan oleh rumah ibadat.
  46. Pendidikan bertujuan melahirkan pegawai kerajaan.
  47. Ilmu geometri, matematik dan sains.
  48. Pengawalan air sungai Nil.
  49. Melahirkan pengamal perubatan.
  50. Proses memumiakan mayat.
  51. Pengawalan aliran air Sungai Nil.
  52. Perkembangan ilmu matematik.
  53. Mencipta system pengairan.
  54. Pembinaan tembok pengairan.
  55. Pembinaan terusan.
  56. Sistem calendar 365 hari.
  57. Percaya kuasa raja merupakan mandat daripada tuhan.
  58. Konsep anak syurga
  59. sistem pemerintahan monarki
  60. gelaran raja ke maharaja
  61. pembinaan sistem pengairan
  62. terusan untuk mengelakkan banjir
  63. teknologi pembajakan
  64. penciptaan cangkul dan sabit
  65. sistem tulisan ideogram berkembang secara evolusi
  66. Mengamalkan pemujaan roh nenek moyang
  67. Menyembah tuhan syurga (shang-ti) dan tuhan bumi (Tu).
  68. Melakukan penyembahan terhadap sungai, bukit dan gunung.
  69. Upacara penyembahan melibatkan permainan muzik, tarian dan upacara korban.
  70. Upacara penyembahan diketuai oleh golongan bomoh.
  71. Mempercayai ramalan.
  72. Upacara penilikan / ramalan menggunakan tulang oracle.
  73. Mempercayai konsep Yin dan Yang.
  74. Mempercayai konsep Feng Hsui.
  75. Falsafah perang Sun Tzu, karyanya ialah The art of war.
  76. Sistem calendar 30 hari sebulan 360 hari setahun.
  77. Perancangan bandar.
  78. Pemahaman tentang ilmu geometri, kesenian dan matematik.
  79. Peningkatan mutu bahan binaan.
  80. Pembinaan batu bata menggunakan pembakaran suhu yang tinggi.
  81. Sifat keterbukaan.
  82. Membuat hubungan dan bertukar pandangan dengan pihak lain.
  83. Hubungan dengan pihak lain membolehkan pertukaran teknologi.
  84. Kesesuaian pengaruh dari luar dengan keadaan dan suasana tempatan.
  85. Keamanan dan kedamaian menjadi tunjang kekuatan sesebuah bangsa.



















15










































4
Cadangkan langkah-langkah untuk menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara yang maju pada tahun 2020.
1.     Menguasai ilmu pengetahuan
2.     Menguasai kemahiran
3.     Menjamin keamanan dan kedaulatan negara
4.     Mengekalkan perpaduan kaum
5.     Mengukuhkan jati diri bangsa Malaysia
6.      Kreatif dan inovatif
7.     Menggalakkan pelaburan asing
8.     Memperkukuhkan pusat kewangan
9.     Menaik taraf infrastuktur
10.  Menambah tenaga mahir
11.  Mewujudkan perdagangan bebas
12.  Meningkatkan kecekapan pentadbiran kerajaan
13.  Mengurangkan karenah birokrasi
14.  Memberikan bantuan modal
15.  Meningkatkan teknologi ICT
16.  Peningkatan pendidikan
17.  Perlu pembaharuan
18.  Pengangkutan
19.  Perhubungan
20.  Kesihatan
21.  Memajukan pertahanan
22.  Mengadakan pertukaran teknologi
23.  Menarik pelabur asing
24.  Dihantar belajar ke luar Negara
25.  Program galak rakyat
26.  Memajukan pelancongan
(mana-mana yang munasabah)








15
5
Berdasarkan pengetahuan anda, jelaskan kejayaan yang telah dicapai oleh negara kita dalam usaha menjadi masyarakat yang bertamadun tinggi
Pendidikan
1.       Hubungan pendidikan bermutu
2.       Pusat kecemerlangan pendidikan
3.        Unversiti berkembar dengan universiti  terkenal di luar negara
4.       Membina universiti di setiap negeri di Malaysia
Pelancongan
5.       Pengiktirafan UNESCO
Perindustrian
6.       Pembuatan otomobil/indusri berat
7.       Menyediakan zon perdagangan bebas
8.       Sektor perkilangan
9.        Industri elektronik
10.     Pembangunan wilayah pembangunan ekonomi (NCER/ECER/WPI)
11.     Koridor raya multimedia
12.     Penganjuran sukan antarabangsa
Pusat Kewangan
13.     Pusat kewangan Islam
14.     Pusat kewangan
15.     Pusat tumpuan ekonomi
16.     Pelopor hub halal dunia
17.     System bank pusat kukuh
Pertanian
18.     Pengeluar komoditi dunia (koko/getah/kelpa sawit)
19.     Bioteknologi
20.     Menjadikan pertanian satu industri
21.     Pusat pengeluaran herba
Perlombongan
22.     Petrokimia
23.     Pelaburan dalam petroleum di luar negara
Sistem pengangkutan dan perhubungan
24.     Pengangkutan tambang murah
25.     Perkhidmatan cemerlang peringkat dunia
26.     Industry perkapalan
27.     Industry pembuatan kapal

28.     Sumber asli
29.     Eksport
30.     Gejala sosial
31.     Masalah kemiskinan
32.     Kadar pengangguran tinggi
33.     Teknologi rendah
(mana-mana yang munasabah)








10
6
Cabaran dan langkah untuk mewujudkan negara maju pada tahun 2020
A)    Cabaran
Kewangan:
1.     Kekurangan modal
2.     Nilai mata wang turun naik/spekulasi
Pelaburan:
3.     Kejatuhan pasaran saham
4.     Pelabur berpindah ke negara lain
5.     Masalah menarik pelabur asing
Teknologi
6.     Teknologi masih rendah
7.     Masih bergantung kepada teknologi luar
Globalisasi
8.     Pengiktirafan oleh negara-negara maju
9.     Persaingan dengan negara maju
10.  Salah guna laman sesawang
Pasaran
11.  Menembusi pasaran antarabangsa
12.  Pasaran terhad
13.  Tekanan/sekatan negara maju
Tenaga kerja
14.  Kurang mahir
15.  Bergantung kepada negara luar
16.  Ramai tenaga mahir
17.  Kurang pengetahuan
Gejala sosial
18.  Keruntuhan ahklak
19.  Dadah
20.  Nilai-nilai kemanusiaan pudar
B)    Langkah
Penguasaan ilmu
21.  Menjadi hubungan pendidikan
22.  Mengubahsuai kurikulum untuk memenuhi keperluan semasa
23.  Pendidikan sepanjang hayat
24.  Melahirkan modal insan
25.  Pendidikan maya
26.  Pendidikan ke luar negara
Kemahiran
27.  Penguasaan ICT

28.  Memperkukuhkan perpaduan rakyat

29.  Meneroka teknologi baru

30.  Meningkatkan R&D

31.  Memastikan Wawasan 2020 dicapai

32.  Konsep 1 Malaysia

33.  Meneruskan dasar ekonomi baru

34.  Meningkatkan mutu pendidikan

35.  Memperkukuhkan peranan negara sebagai hub halal

36.  Meneroka pasaran baru

37.  Menjadikan minda rakyat kelas pertama

38.  Menjadi pusat kecemerlangan ilmu








5




























5
7
7. Nilai-nilai murni daripada tamadun awal dunia.
Nilai-nilai murni

  1. kerjasama/ perpaduan
  2. kegigihan/kesunggiuhan bekerja/ rajin bekerja
  3. jati diri
  4. kebijaksanaan pemimpin
  5. berdaya saing
  6. pembangunan dan penyelidikan
  7. penguasaan ilmu pengetahuan
  8. berkemahiran
  9. memanfaatkan kurniaan Tuhan
  10. bersifat inovatif dan reaktif
  11. bersifat kreatif
  12. cekal
  13. pentadbiran teratur
  14. berani
  15. bercita-cita/ berwawasan









10
8
8.  Rumusan
  1. pengetahuan yang diperoleh
  2. kepada diri, bangsa dan Negara cx
  3. faktor perdagangan
  4. persahabatan
  5. mencapai hasrat wawasan 2020



5

234 comments:

  1. Replies
    1. azim0404@yahoo.com

      Delete
    2. tolong emailkan soalan dan jawapan kepada saya. thanks. sue_wwe@yahoo.com

      Delete
    3. pls cikgu emelkan kpd manpreet4446@gmail.com
      exam next week......hari ini baru dap at soalan
      PLEASE...THNXX

      Delete
    4. kalau tidak keberatan, boleh tolong emailkan ke munirahrahmat@gmail.com

      Delete
    5. kalau diizinkan, bolehlah emelkan ke rachak@live.com.my! trm ksh ye! :)

      Delete
    6. Kalau boleh, boleh tak cg emelkan ke emel saya erikanorain96@yahoo.com.?:-)Terima kasih

      Delete
    7. hai ckg. dpt emel ke saya ke? thank you ! praudelle@gmail.com

      Delete
    8. tlg emailkan jawapan kat sye soalan kertas 3 -tamadun awal manusia.. pereksa 2/5 ni ..
      email: asyikin_xoxo26@yahoo.com
      terima kasih

      Delete
    9. Cikgu takboleh copy ke?

      Delete
    10. boleh tolong email kan kat sy? ezzanisha9743@yahoo.com

      Delete
    11. boleh tolong emailkan kepada saya?? honglin0819@hotmail.com / sheehonglin0819@gmail.com terimak kasih banyak banyak!!

      Delete
    12. tlong emailkan kpd sye ahmadnurhaziqkhoiri@yahoo.com...trima kasih:)

      Delete
    13. cg tlg emailkan kpda saya imam_makmun11@yahoo.com

      Delete
    14. tolong emelkan kpd saya harihaysron@yahoo.com

      Delete
    15. tolong e mail kan kepada saya at syukri_stereoheart@yahoo.com...thank you

      Delete
    16. emailkan kat saya juga at muhdnurfarid97@gmail.com .. thank you :)

      Delete
    17. tolong emelkan kpd saya aqilah.aisya97@yahoo.com

      Delete
    18. Salam.. cikgu minta emailkan saya soalan & skema jawapan untuk k3 bab 1 form 4.. ni email saya gyuseob96@gmail.com :) terima kasih cikgu

      Delete
    19. cg tolong email soalan dan skema jawapan dari bab 1-9 . ini email saya maya.yi@yahoo.com

      Delete
    20. imranilliayas@yahoo.com .tq

      Delete
    21. MaisarahMuhdIbrahim@yahoo.com thanks!

      Delete
  2. ckg,sye mnta sgt2 supaya ckg hntr contoh soalan tu serta jwpn dya...kt bnieyza@yahoo.com..pliss ckg

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum, cikgu.. mintak email jawapan n soalannya sekali boleh? ainasyamimi96@gmail.com

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum. cikgu, emailkan jawapan boleh? fatien_applemint96@yahoo.com

    ReplyDelete
  5. anak murid cikgu8 February 2013 17:33

    cikgu blh tlg emel kat farah.aini@yahoo.com ? please. :)))

    ReplyDelete
  6. bab 6 ada tak ???
    sy nak guna bab 6 f0rm 4 ... please cikgu , tq :)

    ReplyDelete
  7. cikgu tolong emel kan dekat luqmanasir23@gmail.com

    ReplyDelete
  8. ckgu boleh tolong emel kan dekat syazanajaifa@ymail.com??

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum cikgu .. bleh tlg emelkn kt sy x ? aqpunyakisah@gmail.com

    ReplyDelete
  10. Cikgu:Saya nak kertas 3 tingkatan 5 bab 1.Esok mahu ujian =(

    ReplyDelete
  11. salam cikgu... boleh x if cikgu tolong emailkan jawapan untuk soalan nie? nie email saya.. ezren1997@hotmail.com tq cikgu...

    ReplyDelete
  12. Salam cikgu. Boleh cikgu tlg emailkan kat saya? =)
    niesafiefah96@gmail.com

    ReplyDelete
  13. assalamualaikum cikgu,,boleh x tolong emailkan soalan dgn jawapannya skali kt senyaptupah@gmail.com,,terima kasih cikgu:)

    ReplyDelete
  14. Assalammualaikum cikgu ,,,
    cikgu sy nak minta pertolongan cikgu dalam memberikan contoh soalan kertas 3 sejarah bab 1 tingkatan 5 iaitu tema 10.1 terima kasih cikgu
    ini emel sy misz_shaz@yahoo.com
    :)

    ReplyDelete
  15. cikgu nak jugak.
    tolong emailkan soalan dan jawapan kt babybucuk14324@gmail.com

    ReplyDelete
  16. salam cg ,
    nk jwpn ?
    emel : coklat_iman@yahoo.com
    p/s : cg cantik ! hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. 0ops ! c0rrecti0n : s0aln n jwpn :) mekasehh cikguu ..

      Delete
  17. # cg , ad x soalan yg tema 7.1 ~ ada ? nak : coklat_iman@yahoo.com .. mekasehh ., moga Allah bls jasa cg ! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. *s0alan n jwpn ^^ *

      Delete
  18. salam cikgu,boleh tolong emailkan soalan and jawapan utk bab 1 ni,nak try copy tp ada problem,emailkan pada aismail299@gmail.com . terima kasih cikgu

    ReplyDelete
  19. assalamualaikum ckgu..boleh tlg email kn? eiman97_lbj@yahoo.com tq ckgu...page nie je taw..

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum Warahmatullah...
    ckg.. mintak tolong sesangat antar kat email nicque97@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dah email, tolong bagitau yerk..

      Delete
  21. ASSALAM CIKGU ,SYA NAK TNYA KRTS 3 UNTK FORM5 BAB 4 PEMBINAAN BANGSA DAN NEGARA ADA TAK? TRIMA KASIH.

    ReplyDelete
  22. Ingin dapat A+ dalam Sejarah SPM 2013? Jom dapatkan e-book Sejarah SPM 2013

    Hanya RM10 sahaja..

    berminat? boleh whatsapp di 012-7963455

    For serious buyer only
    CIMB Siti Sarah bt Mohd Noor : 01230015803527

    ReplyDelete
  23. salam ckgu ...boleh tak ckgu emailkan jawapan dan soalan ni kat saya.. ni email saye enyrza@yahoo.com

    ReplyDelete
  24. assalammualaikum, cikgu.. mohon hantar soalan dan jawapan pada saya.. ni email saya ainfunny97@gmail.com.. tolong nye cikgu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih cikgu.. kalau boleh sebelum 25/4.. saya amat2 memerlukan jawapannye..

      Delete
  25. cikgu, tolong email kan kpd saya, saya minx tolong sgt..... ni email saya : intan97comel@gmail.com... klu boleh dlm minggu ini juga, saya amat memerlukan jwpn ini.

    ReplyDelete
  26. skema jawapan yang disediakan amat menolong saya dalam membuat persediaan peperiksaan yag bakal tiba minggu depan :) .. terima kasih daun keladi kalau boleh hendak lagi :) ..

    ReplyDelete
  27. Selamat sejahtera cikgu.. Nota cikgu memang berguna. Bolehkah cikgu email kpd saya? sunshine_20201@hotmail.com
    Terima kasih!!

    ReplyDelete
  28. selamat sejahtere cikgu ..............nota cikgu bagus....Bolehkah cikgu email kpd saya? aman008@live.com.my
    terima kasih

    ReplyDelete
  29. assalamualaikum, ckg please help me .. m.nazrin017@gmail.com

    ReplyDelete
  30. tolong emel kat saya juga cikgu. nota ini memang berguna untuk peperiksaan saya yang akan datang. dua minggu lagi! terima kasih.
    powell.giga@gmail.com

    ReplyDelete
  31. assalamualaikum cikgu..tolong emailkan untuk saya boleh??ni email saya..
    zulhakimi20@gmail.com

    ReplyDelete
  32. assalamualaikum ckgu, saya nk tnya sikit yea..adkah soalan kertas 3 nie sama setiap negeri, atau lain2???

    *pohon di balas..

    ReplyDelete
  33. Assalamualaikum cikgu,nota cikgu amat bagus dan ringkas.Boleh tolong emelkan saya ? Ini e-mail saya : alif_kira@yahoo.com

    ReplyDelete
  34. asalamualaikum.. maafakan saya cikgu..
    boleh tak cikgu hantar ke email
    zimz_striker96@yahoo.com
    terima kasih cikgu. =D.. thx again! ^^

    ReplyDelete
  35. hai cikgu..tolong emelkan kepada saya..
    donasysca97@yahoo.com
    terima kasih cikgu..

    ReplyDelete
  36. cikgu emelkan kt sya shineehikaru@gmail.com !! :)

    ReplyDelete
  37. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  38. assalammualaikum cikgu sarah :D cikgu boleh emelkan kat saya tak?? sitifilzah11@ymail.com

    ReplyDelete
  39. owh lupa pulak nak tanya cikgu...nak kena jawab soalan ni dalam bentuk point ke esei ekk?? mohon di balas secepat mungkin!!!!! ><

    ReplyDelete
  40. Cikgu, boleh cikgu tolong send e-melkan kepada saya?
    alisonlim1996@gmail.com

    ReplyDelete
  41. Cikgu, boeh tolong email kepada saya juga? chuapingping96@hotmail.com

    ReplyDelete
  42. Cikgu,tolong e-melkan kepada saya. Terima kasih
    aaronthye@gmail.com

    ReplyDelete
  43. cikgu tolongkan emel pda sya jugak.. mizah_potter@yahoo.com

    ReplyDelete
  44. ckgu tolong emel pda sye jgak boleh? hardfiZowl_97@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. opps tersalah emel tadi ckgu..ni emel die hardfizZowl_97@yahoo.com..kalau boleh hari ni ye cikgu..thank you cikgu

      Delete
    2. thank you banyak cikgu..Allah merahmati cikgu...saya sentiasa mendoakan yg tbaej untuk cikgu

      Delete
  45. salam cikgu..emel pade sya
    barbiealife@yahoo.com

    ReplyDelete
  46. cikgu, tolong emelkan kepada choco_pang2@hotmail.com makseh

    ReplyDelete
  47. cikgu emailkan kepada saya di hilmiyassin@live.co.uk
    terima kasih cikgu :)

    ReplyDelete
  48. emelkan kpd saya cikgu...thanks
    cicak.kurus@yahoo.com

    ReplyDelete
  49. cikgu ...boleh tak emailkan pada saya
    Sarangheo96@yahoo.com
    tq

    ReplyDelete
  50. cikgu.saya nak juga jwp dan soalan..email xiian@live.com terima kaseh ckg

    ReplyDelete
  51. cikgu tlong emailkn soaln dn jwpn kt sy,nie email sy nur.najihah18@yahoo.com trma ksh.

    ReplyDelete
  52. salam cikgu, tlg email kn kpd sy... secepat yg mungkin ckgu.. exam jumaat ni ... iklil.safwah@yahoo.com.. trime kasih...

    ReplyDelete
  53. salam cikgu boleh tlg emel kan jawapan ni... @kyraunly6897@gmail.com ... terima kasih ckgu..ckgu nk tnya kite kne jawab satu soalan satu perenggan kan?if soalan tu 15 markah bleh kite bahagikan dua perenggan? klau bleh A.S.A.P sbb jumaat ni exam..

    ReplyDelete
  54. hai..ckgu..bole x emelkan kat saye.Saye nk buat ulangkaji.ni eml saye naz_najihah@yahoo.com....

    ReplyDelete
  55. salam cikgu, bleyh x email tajuk 1 -10 .. kalau susah, bagy tajuk awal2 takpe, kalu bleh secepat mungkin ye cikgu .. trimas cikgu~ 'kucing9105@yahoo.com'

    ReplyDelete
  56. Salam cikgu, cikgu bleh tlg emel kan jawapannya ke : cycloneaizat@gmail.com

    Terima kasih cikgu :D

    ReplyDelete
  57. hi.. cikgu, cikgu blh tlg email soalan ni & jwpnya ke thong_0112@live.com.my??
    Terima kasih cikgu!

    ReplyDelete
  58. Cikgu.....cikgu ade kertas 3 bab1 tingkatan 5 berserta jawapan tak? kalau ade tolong emailkan ke lolabellesneeha@gmail.com ....terima kasih cikgu......saye brharap sangat tht cikgu akan email saye....:)

    ReplyDelete
  59. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  60. salam . ckgu . email kn jwpn pda email syaa ne [ arefiq_07@yahoo.com
    ]

    ReplyDelete
  61. emailkan sye cikgu... muhdsyahir086@gmail.com

    ReplyDelete
  62. salam cikgu tlg emel kt sy boleh?exam 7hb mei ni. sedamaizikrullah@yahoo.com terima kasih.

    ReplyDelete
  63. Salam cikgu,boleh email kepada saya?tq : raihan_k@yahoo.com

    ReplyDelete
  64. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  65. Neyzam89@yahoo.com
    bleh ka cikgu ?

    ReplyDelete
  66. cikgu, email sat kat saya sebelum hari sabtu ni boleh? anis_afini@ymail.com... terima kasih ..

    ReplyDelete
  67. salam..jwb soalan krtas 3 boleh buat dlm bntuk point ke?

    ReplyDelete
  68. salam CG bleh tlg emelkan soalan dan jawapan ke mel saya aqill1997@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  69. kenapa tak boleh copy paste?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bnde tu private laa pening

      Delete
  70. cikgu, boleh email kepada hanisahhilmi@hotmail.com. terima kasih :)

    ReplyDelete
  71. assalamualaikum ckgu.. boleh tlong email kt sy : dyana_hadhira@yahoo.com. thanks lot. :p

    ReplyDelete
  72. cikgu,blh e-mail sy?
    loosooping@ymail.com

    ReplyDelete
  73. Salam sejahtera cikgu, cikgu boleh cikgu emelkan jawapan dan soalan sejarah kertas untuk bab 1 tingkatan 4. Cikgu boleh emelkan saya selewat-lewatnya ahad cikgu kerana saya ujian pada hari Isnin ini cikgu. Minta maaf menganggu cikgu dan terima kasih untuk masa cikgu.

    email:p.kanesh@hotmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih cikgu untuk pertolongan cikgu.

      Delete
    2. Please send this to me !!! bernard_96@live.com :D

      Delete
  74. salam cikgu..boleh cikgu tolong emelkn kpd izzati_huffaz09@yahoo.com..sy exam 7hb ni tpi dh nk balik asrama 5hb(esok)..maaf menyusahkn cikgu,terima kasih..

    ReplyDelete
  75. Selamat Sejahtera Cikgu, Saya Mohd Alhafiz Bin Harun ingin meminta pertolongan dari cikgu. Saya ada soalan dari kertas 3 Sejarah yang akan kami duduki nanti, soalannya begini ;

    1. Bagaimanakah memanfaatkan bidang pendidikan untuk kemajuan negara?
    2. Apakah kejayaan yang dicapai oleh bidang pendidikan negara kita.
    3. Apakah cabaran yang dihadapi oleh bidang negara kita dan langkah-langkah mengatasinya.

    Soalan di atas adalah soalan yang akan terkeluar pada 13 Mei 2013. Mohon cikgu dapat bantu saya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. me 2 teaher. soalan sama yang ditanya oleh MOHD ALHAFIZ. BANTU SAYA CIKGU . send 2 umahdevisubramaniam@gmail.com. tlng hantar cepat sikit ckgu. nanti setelah dihantar tolong beritahu cikgu. terima kasih cigu.

      Delete
  76. maaf cikgu lagi satu tolong hantar soalan dan jawapan 7.0 umahdevisubramaniam@gmail.com.terima kasih cikgu. saya amat bangga dengancikgu kera walaupun tidak berkanalan namun cikgu sudi membantu murid-murid seperti saya.......

    ReplyDelete
  77. salam cikgu..boleh tak cikgu emailkan kepada saya.... bw_nadia@yahoo.com

    ReplyDelete
  78. Assalamualaikum.cikgu bleh tak e-melkan saye kat Qilaaqilaharis@gmail.com ,saye nak prikse 8/5 niy ..saye sagt menghargai jase cikgu :)

    ReplyDelete
  79. salam cg tlong emelkan soalan dan jawapan ke seha_gurlz@yahoo.com boleh.terima kasih cg :D

    ReplyDelete
  80. cg..kertas 3 bab 3 tgktn 5 xde ke

    ReplyDelete
  81. cikgu boleh e-mel kt saya : c.ruishen@gmail.com

    ReplyDelete
  82. Cikgu, tolong emelkan soalan n jawapan sekali kat afiqahfiq96@gmail.com kalau boleh malam ni juga

    ReplyDelete
  83. cikgu,boleh tolong emelkan kpd saya soalan dan jawapan kat athiraharis97@yahoo.com

    ReplyDelete
  84. assalamualaikum,cikgu emailkan kt saya jg cikgu,hr rabu ni dh periksa,emailkan kat airienaaiman@gmail.com...terima kasih.

    ReplyDelete
  85. Salam cikgu, boleh tolong email kan tak dekat virtue_lya15@yahoo.com.. tqvm :)

    ReplyDelete
  86. salam cikgu. boleh tlg emailkn x dkat hazlina2006@yahoo.com. tq!

    ReplyDelete
  87. soalan ini bukan yang sebenar punya, kan?

    ReplyDelete
  88. bleh tlg emailkn ke nurulsitiwafi@gmail.com

    ReplyDelete
  89. assalamualaikum cikgu. boleh emelkan sy kertas 3 bab 1 tingkatan 5 punyer? nih emel sy, secretaqua26@yahoo.com

    ReplyDelete
  90. assalamualaikum cikgu... minta tolong emelkan pada saya harini boleh? urgent ni cikgu :) minta jasa baik cikgu ye... hantarkan ke emel saya ndimbalimba@rocketmail.com

    ReplyDelete
  91. Assalamualaikum, Cikgu boleh tolong emelkan pada saya nurzafira_1997@yahoo.com kerjasama cikgu amatlah saya harap. Tolong ya cikgu. ^^ Malam ni juga ya cikgu?

    ReplyDelete
  92. Cikgu boleh emailkan pda sya nurhafiza.jafrey@yahoo.com ?

    ReplyDelete
  93. assalammualaikum ckgu....boleh x e-mail jwapannya kpd sy minx.nana97@gmail.com sblum hri khmis....

    ReplyDelete
  94. Salam sejahtera cikgu. Jika tdk keberatan blh tak emelkan ini kpd adelliedompok@yahoo.com? Pertolongan cikgu amat dihargai.

    ReplyDelete
  95. Assalamualaikum cikgu , tolong e-mel kan di Macho_kids46@yahoo.com yee.. kalau boleh cikgu tolong e-mel kan sebelum 10 mey ni yee

    ReplyDelete
  96. Asslamualaikum cikgu , satu lagi soalan , macam mana saya nak translate kan jawapan ni kepada esei ye ? tolong terang kan di emel saya Macho_kids46@yahoo.com

    ReplyDelete
  97. terima kasih~~

    ReplyDelete
  98. CIKGU BOLEH TAK EMEL SAYA... umahdevisubramaniam@gmail.com.tq

    ReplyDelete
  99. salam cikgu..boleh x tlong emailkan kat saya...nuramalina_9740@yahoo.com
    thanks u..

    ReplyDelete
  100. cikgu boleh bagi saya jawapan?

    ReplyDelete
  101. cikgu,saya nak 7.1 Bab 1 Tingkatan 4 punya jawapan adakah???

    soalan:

    Huraikan sejarah Tamadun Mesopotamia dan menghubungkaitkannya dengan kemakmuran Negara kita pada hari ini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  102. Cikgu bolehkah email kepada saya? (nwzhen97@gmail.com) terima kasih cikgu

    ReplyDelete
  103. cikgu bole tlg emailkn kpd sya ?? (fizafiznisya@gmail.com)
    please ckgu exam tu next week ...
    thanks..

    ReplyDelete
  104. Sam cikgu. Minta tolong emailkan kepada saya ihairi@gmail.com

    ReplyDelete
  105. cikgu boleh tolong emailkan? (littleblanketmonster@gmail.com)
    terima kasih :)

    ReplyDelete
  106. Hi cikgu. Boleh emailkan? Maaf dan terima kasih cikgu. (iam_dodolove@hotmail.com)

    ReplyDelete
  107. Asssalammualaikum cikgu...boleh tolong emailkan ^^...(zackhaikal.zh@yahoo.com)....hari ini boleh..hehehhe.. ^^

    ReplyDelete
  108. Cikgu, boleh tolong emailkan? alexismnlyn@yahoo.co,

    ReplyDelete
  109. Cikgu tolong emelkan kepada saya dengan kadar segera,please.. saya nak hari ini juga.. ke Irdiana_dewi@ymail.com

    ReplyDelete
  110. Cikgu boleh tolong email ?
    lxw25@live.com
    terima kasih :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. cikgu,boleh tolong emailkan kat saya skema soalan dan jawapan? tmr saya ada exam sejarah kertas 3 bab 1. i need it asap. hehe thank you. btw happy teacher's day :) -afiqahnazari@gmail.com

      Delete
  111. Assalamualaikum , cikgu :D cikgu, saya minta tolong boleh? boleh cikgu tolong hantarkan skema soalan dan jawapan untuk kertas 3 tingkatan 4 bab 1 kepada saya? e-mel : amy.sunflower29@rocketmail.com

    ReplyDelete
  112. assalam cikgu boleh email skemah soalan dan jawapan : syazwan_azmie@yahoo.com , secepat mungkin cikgu khamis ni exam.

    ReplyDelete
  113. wah baguslah nota ni!!! exam pun boleh buat

    ReplyDelete
  114. boleh tolong email kan skema dan jawapan? terima kasih cikgu :)
    @ wawawanie93@yahoo.com

    ReplyDelete
  115. boleh tolong email soalan dan jawapan kepada saya? terima kasih cikgu
    taii.0401@hotmail.com

    ReplyDelete
  116. why same like other page .. ??

    ReplyDelete
  117. salam , cikgu boleh tak emailkan soalan and jawapan ni to my email farisya_96@yahoo.com.my today ? exam sejarah paper 3 saya esok :/ p/s if can thank you ckg :)

    ReplyDelete
  118. cikgu, boleh tolong emelkan saya soalan dan jawapan ini. exam saya hari khamis(12/09/2013). terima kasih, cikgu.
    email ID : jvishaa@yahoo.com

    ReplyDelete
  119. tolong emailkan pada saya
    email: ainasbrina@gmail.com

    ReplyDelete
  120. knp xboleh copy?ssah la sya nk taip,ckgu,boleh x buat spya sya bleh copy jwpn kt sni?penatlah nak taip satu2,bleh ye cikgu?sayaaaang cikgu <3

    ReplyDelete
  121. em.. selamat sejahtera cikgu.. boleh tak cikgu tolong emel kepada saya?
    emel saya ialah zhanghuaewe97@gmail.com..
    jasa baik cikgu akan dikenangi..

    ReplyDelete
  122. salam . cikgu boleh emelkan kat saya tak ? exam saya minggu depan . harap cikgu boleh tolong . mieyasalmiya@gmail.com

    ReplyDelete
  123. salam . cikgu boleh emelkan kat saya tak ? exam saya minggu depan . harap cikgu boleh tolong . mieyasalmiya@gmail.com

    ReplyDelete
  124. Salam Cikgu,
    Boleh tak tolong emelkan benda ni dekat saya?
    natrah.me@gmail.com
    saya cuba nak copy tapi cikgu disabled kan left click :-)

    ReplyDelete
  125. Salam. Cikgu boleh emailkan kat saya? Soalan dan jawapan. ni email saya: nabella_1997@yahoo.com
    Terima kasih!

    ReplyDelete
  126. salam cikgu,,
    tolong emailkn soalan dan jawapan skli ye,,
    email saya,,
    sofatso_2817@yahoo.com
    terima kasih..

    ReplyDelete
  127. e-mail kpd saya, janiceang1997@hotmail.com
    Esok ada exam
    18/10/13

    ReplyDelete
  128. salam cikgu..boleh emailkan kat saya ? soalan dan jawapan.ni email saya : izzaticheman@gmail.com
    terima kasih......

    ReplyDelete
  129. cikgu bolekah emel soalan dan jawaban kepada saya? esoklah exam saya. prankster_giant@hotmail.com
    Terima kasih.

    ReplyDelete
  130. asalam cikgu,tolong emelkan:)
    nhuddaj.f@gmail.com

    ReplyDelete
  131. Cgu sarah.. Tlh emailkan kat sye.. Eykaicha@gmail.com Or @yahoo.com

    ReplyDelete
  132. Cikgu, tolong email kepada saya kat writetoklchoy@gmail.com

    ReplyDelete
  133. cikgu,tolong email kepada saya...ain11_faezatul@yahoo.om

    ReplyDelete
    Replies
    1. ain11_faezatul@yahoo.com

      Delete
  134. terima kasih cikgu...
    nota2 ni bnyak membaantu

    ReplyDelete
  135. Salam cikgu, mintak to long emel kan pada saya. Berserta jawapan sekali. Exam 2 mei ni.
    (norkasmawati70@gmail.com)

    ReplyDelete
  136. salam cikgu
    boleh tolong emelkan pada saye sumbangan tamadun awal terhadap ketamadunan dunia dan hubungkaitnya dgn kemajuan malaysia
    e-mel:nabiihah.nabiihah.ahmad@gmail.com..
    exam 30 April nie

    ReplyDelete
  137. salam cikgu. minta tolong e-mel kan kepada saya. terima kasih :)
    e-mel : norbayu98@yahoo.com

    ReplyDelete
  138. Boleh tolong emailkan pada saya soalan dan jawapan sekali , terima kasih ( wonderwardrobe@yahoo.com )

    ReplyDelete
  139. ckgu tolong emelkan dkt saye.terima kasih :)
    e-mel:aisyahn386@yahoo.com

    ReplyDelete
  140. Terima kasih atas perkongsian cikgu

    ReplyDelete
  141. assalamualaikum, cikgu.
    saya ni nk minta izin utk menggunakan soalan serta jawapan.
    kalau x keberatan,boleh x cikgu emelkan kepada saya.
    saya nak guna minggu depan.saya harap cikgu dapat beri izin dn emelkan kepada saya.
    terima kasih. asssalamualaikum.
    emel:saidatul_sai@yahoo.com

    ReplyDelete
  142. cikgu , boleh beliau emelkan jawapan dan soalan kepada saya ... peperiksaaan papda minggu depan... email ( lingchuang98@hotmail.com )
    terima kasih

    ReplyDelete
  143. yang tak boleh copy tu boleh tekan ( Ctrl + C ) Serentak .

    ReplyDelete
  144. cikgu tolong emailkan please. terima kasih
    nor_fatehah31@yahoo.com

    ReplyDelete
  145. cikgu tolong emailkan please. terima kasih.
    meikei_kei@hotmail.com

    ReplyDelete
  146. salam cikgu,tolong emailkan jawapan dan soalan kepada saya.
    email : razaknadia18@gmail.com
    ..terima kasih

    ReplyDelete
  147. cikgu, tolong emailkan boleh? asap rikki.lol@hotmail.com

    ReplyDelete
  148. cikgu boleh emailkan jawapan ini kepade saya

    yongle2@hotmail.com

    ReplyDelete
  149. cikgu boleh emailkan jawapan ni untuk saya?
    asyraff250196@gmail.com

    ReplyDelete
  150. tlg email kan kat ana_nisha98@yahoo.com . tolong ye,jawapannya. terima kasih

    ReplyDelete
  151. aslm cikgu,boleh tlg emailkan jawapan ke email saya ana_nisha98@yahoo.com
    terima kasih

    ReplyDelete
  152. cikgu..tolong e-mail kan soalan dan jwpn bab 1 (tingkatan 4 )...nie email sy
    ghostwood90@gmail.com
    kalau bole sebelom hari rabu ye :)

    ReplyDelete
  153. salam. tolong emelkan ini kepada sy di yuyu_biru@yahoo.com
    terima kasih

    ReplyDelete
  154. Salam . cikgu boleh tak emelkan semua perkara di atas .
    plasmameow26@gmail.com
    terima kasih .. =)

    ReplyDelete
  155. salam~cikgu~~tolong email saya jawapan^^manyu1212@gmail.com
    terima kasih eh~

    ReplyDelete
  156. salam cikgu tolong email kan saya benda ni ye next week exam kertas tiga nurulhasnatul@gmail.com terima kasih cikgu jasamu ku kenang selalu

    ReplyDelete
  157. csalam cg, tolong email ke saya di d.akong38@gmail.com, mlm ni cg if can , sebab esok saya dah exam sej

    ReplyDelete
  158. Cikgu bleh emelkn skema jawapan ni kat email sya tak? aniston.ana@gmail.com... thanks :-)

    ReplyDelete
  159. tolong emelkn di emel sya ya.. aniston.ana@gmail .com

    ReplyDelete
  160. cikgu , tolong emelkan kepada saya. untuk persiapan peperiksaan esok.
    aliahzainol@gmail.com

    ReplyDelete
  161. cikgu..tolong emelkan soalan dan jwpn bab 1 (tingkatan 4 )...sebab esok sya dah exam sej .... thanks .. :)
    crystal_ang5904@hotmail.com

    ReplyDelete

Fish

Islamic Clock